Bugün gerçekleştirilecek CHP TBMM Grup Yönetimi seçimlerinde çok sayıda milletvekili yarışacak. Haydar Akar, Sezgin Tanrıkulu, Yaşar Tüzün gibi isimlerin TBMM Başkanvekilliği için aday olması bekleniyor

CHP’de çok adaylı seçim süreci

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM tatile girmeden önce yeniden oluşturulacak TBMM Başkanlık Divanı’nda CHP’ye düşen üyelikler için çok sayıda milletvekili yarışacak. TBMM Başkanı’nın belirleneceği seçim, Temmuz ayında yapılacak. Önümüzdeki ayın ilk haftasında partilerden adaylar belirlenecek, sonraki hafta ise seçim gerçekleştirilecek. İktidar partisinde Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı öne sürülürken TBMM Başkanlığı koltuğunun bu nedenle Mustafa Şentop’ta kalacağı ifade ediliyor. CHP’nin TBMM Başkan adayı ise henüz belirlenmedi.

TBMM BAŞKANVEKİLLİĞİ

CHP’de TBMM Başkanvekili seçimi için ise çok sayıda aday nabız yokluyor. TBMM Başkanvekili Levent Gök, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından tek aday olarak önerilmedi. Bunun üzerine Gök, “Yeni isimlerin önünü açmak için” aday olmayacağını duyurdu. Gök’ün yerini bir kadın adaya bırakacağını söylemesine rağmen parti yönetiminin böyle bir kararının bulunmadığı, bu açıklamanın da genel merkezin bilgisi dışında yapıldığı iddia edildi. CHP’de TBMM Başkanvekilliği görevi için aday olacağını ifade eden isimlerden ilki, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar oldu. Ancak Akar’ın da TBMM KİT Komisyonu’ndaki başarılı performansının ardından bu dönem tekrar milletvekili olduğu, seçilmesinin ardından KİT Komisyonu’nu tercih etmemesinin bazı milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandığı öğrenildi. Akar hakkındaki son karar, milletvekilleri arasında yapılacak görüşmelerden sonra alınacak.

YÜCEER’İN DE İSMİ KONUŞULUYOR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da TBMM Başkanvekilliği için aday olmaya hazırlanıyor. Tanrıkulu dışında Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün de bu görev için aday olmak istediği ve Kılıçdaroğlu ile de görüştüğü bildirildi. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin de ismi kulislerde konuşuluyor.

CHP’nin TBMM İdare Amirliği görevi için ise mevcut amir Kadim Durmaz yeniden aday olacak. Edinilen bilgiye göre, CHP Burdur Milletvekili ve Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Mehmet Göker de İdare Amirliği için nabız yoklayanlar arasında yer alıyor.

GRUP BAŞKANVEKİLLERİ DEĞİŞMİYOR

CHP’de üç grup başkanvekili, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun aldığı karar sonrasında görevine devam edecek. CHP yönetimi tarafından milletvekillerine yapılan açıklamada, Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un üç yıl daha grup başkanvekili olacağı belirtildi ve bu görev için kimsenin aday olmaması istendi.

KURULTAY İÇİN İKİ YER

Mart ayında yapılması planlanan ancak salgın hastalık nedeniyle süresiz ertelenen olağan kurultaya yönelik planlamalar da sürüyor. Bilim Kurulu ile yapılan görüşmelerin ardından CHP yönetiminin kurultayı “Eylül ayından önce” yapmak istediği öğrenildi. Eryaman Stadyumu ve Bilkent Üniversitesi Odeon Kültür Merkezi, seyircisiz gerçekleştirilecek kurultay için düşünülüyor.

KALEMİNİZİ SATMAYIN

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç “Artık bu iktidarın ülkeyi yönetme anlayışı bitmiştir” dedi.

Özkoç “Adil Öksüz’ü önce tutukladınız sonra dışarıya çıkardınız. FETÖ’nün sermaye birikimini elinde tutan kişileri desteklemeye devam ediyorsunuz” dedi. Hükümete yakın kalemleri de uyan Özkoç, “TV’lere çıkıp elbiseleri giyip millete akıl vermeyi bırakın. Kaleminizi bu millet için satmayın. Millet bunun hesabını soracaktır” açıklamasında bulundu.