CHP 36’ncı Olağan Kurultayı yarın toplanacak. CHP kulislerinde 60 üyeden oluşacak PM listesine girebilmek için aday sayısının 500’ü aşacağı konuşuluyor

CHP’de esas  yarış PM’de

SEBAHAT KARAKOYUN

CHP 36’ıncı olağan kurultayı Ankara Spor Salonu’da yarın toplanacak. Divan Başkanlığı’nı Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yapacağı kurultayda ilk gün genel başkanlık seçimi yapılacak. Kurultayın ikinci günü ise Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri için kıyasıya bir yarış yaşanacak.

CHP tüzüğüne göre genel başkanlık yarışına katılabilmek için toplam delege sayısının yüzde 10’una denk düşen 125 delegenin imzası gerekiyor. Adaylık açıklaması yapan İstanbul Barosu eski başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yeterli imzayı bulmaları olası görünmüyor. Adaylık için yeterli imzayı bulduğunu duyuran ancak tam sayıyı açıklamayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin adaylığı kesinleşse dahi Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık konusunda eli rahat görünüyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun geçen kurultayda olduğu gibi PM listesini geçirmekte sorun yaşaması bekleniyor. Geçen kurultayda listesi 24 çizik yiyen Kılıçdaroğlu’nun bu kez de benzer bir tabloyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Tüzük değişikliği hamlesi
İzmir milletvekili Selin Sayek Böke ve İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner imzasıyla yapılan “Kurultay ve Gelecek İçin Açık Çağrı”ya destek veren ve kendilerini “sol gövde” olarak isimlendiren grup, PM için çıkarılacak anahtar listenin yanı sıra tüzük değişikliği için bir girişimde bulunmayı hazırlanıyor. Böke ve Cihaner’in yanı sıra İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara’nın ilk imzaları attığı üç maddelik tüzük değişikliği önerisinin yeterli sayıda imzaya ulaşarak divana sunulması planlanıyor. Üç maddelik öneri, halen 60 kişiden oluşan PM üye sayısının 80’e çıkarılmasını, il başkanlarının da PM toplantılarına katılabilmelerini ve “delege isterse seçimlerin blok liste ile yapılabilmesi”ne olanak tanıyan hükmün tüzükten tümüyle çıkarılmasını öngörüyor.

500’ü aşkın aday
CHP’de 60 kişiden oluşan PM’nin 8 üyesi, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan (BYKP) seçiliyor. Delegeler, Kılıçdaroğlu tarafından gösterilen adaylar arasından 8’ini seçerek PM’ye gönderiyor. Kalan 52 üye ise “çarşaf liste” yöntemi ile belirleniyor. Kurultayın ikinci gün yapılacak seçimlere için aday sayısının 500’ü geçmesi bekleniyor.
Daha önceki kurultaylarda 100 ismi “anahtar” olarak delegeye sunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu kurultayda, BKYP hariç 52 kişiden oluşan dar kapsamlı bir anahtar listeyi delegeye sunması bekleniyor.