CHP’de gözler PM’de

CHP, İYİ Parti ile ittifak konusunda varılan uzlaşmanın ardından aday belirleme sürecini hızlandırdı. Yeni adayları belirlemek üzere 24 Aralık’ta yapılacak Parti Meclisi toplantısı 18 Aralık’a çekildi. Üç büyük kent ile Adana, Mersin ve Antalya adaylarının daha ileri bir tarihte toplanacak Parti Meclisi’nde (PM) açıklanması bekleniyor.
Şimdiye kadar 8’i büyükşehir, 20’si il belediyesi olmak üzere 464 belediye başkan adayını netleştiren CHP’de gözler yeni adayların belirleneceği 18 Aralık’taki PM toplantısına çevrildi. İYİ Parti ile ittifak görüşmelerinde uzlaşmaya varılması ve 21 büyükşehirde işbirliği kararının ardından, iki parti heyetleri ittifak yapılacak ilçeleri netleştirmek üzere temasları sürdürecek.

CHP kulislerinde İstanbul, İzmir, Ankara ile Adana, Mersin, Antalya adaylarının 18 Aralık’taki toplantı değil daha sonra yapılacak PM’nin gündemine alınacağı konuşuluyor. Ancak, Ekrem İmamoğlu isminin öne çıktığı İstanbul ile Ankara adayının diğer illerden önce yapılmasının sürpriz olmayacağı da belirtiliyor. Başkentte İYİ Parti ile ittifak kararının ardından ibrenin Mansur Yavaş’tan yana olduğu değerlendirmeleri yapılırken, kent merkezinden çok çevre ilçelerde güçlü bir oy potansiyeline sahip olduğu belirtilen Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özarslan ile Kılıçdaroğlu’nun danışmanı eski Ankaragücü Kulübü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım da adı geçen isimler arasında yer alıyor.

Yeniden aday olmasa da İzmir adayının belirlenmesi sürecinin önemli aktörü olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile parti yönetimi arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle bu ille ilgili isimlendirmenin en sona kalacağı ifade ediliyor.

“Benim de içime sinmeyen yerler var”

İyi Parti ile ittifak kararının ardından CHP’de bazı illerde parti örgütlerinde rahatsızlık yaşanırken, parti yönetimi bu kırgınlıkların aşılacağı ve sandığa yansımayacağı görüşünde. İttifak görüşmelerini yürüten örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Salıcı, “Bazı yerlerde sıkıntılar, tartışmalar, duygusal tepkiler olabilir bunları anlayışla karşılamak gerekir. Benim de içime sinmeyen yerler var. Örneğin Denizli, adayımızı açıkladığımız Balıkesir. Ancak karşımızda iktidar partisi ve ona her anlamda payanda olan MHP ittifakına karşı İyi Parti ile yapılan görüşmelerden somut bir sonuç alınamaması doğru bir siyasi yaklaşım olmazdı. Bazı örgütsel rahatsızlıklar yaşansa da CHP ve İyi Parti’nin sandık ittifakı kararı ülke genelinde rahatlama sağladı” diye konuştu.


Adaylarla yarış

İktidar partisinin akla hayale gelmeyen yöntemlere başvuracağı yeni bir seçim süreci yaşanacağına işaret eden Salıcı, “Onlar öyle bir noktaya çekmek istese de bu seçim Erdoğan’ın değil yerel adayların yarışı olacak. Biz bu seçimde açlığı, istihdam sorununu, zamları konuşacağız, itip kakılan, adam yerine konulmayanların sesi olacağız. Erdoğan’ı değil, vatandaşın sorunlarını konuşacağız. O sorunlara gerçekçi çözümler sunan isimleri belediye başkanlığı koltuğuna oturtmak için tüm gücümüzle çalışacağız” dedi.