Rüşvet skandalının ardından kongre kararı alan CHP'de büyük gün

Birgün – Ankara

Rüşvet skandalının ardından kongre kararı alan CHP'de büyük gün geldi. Yaklaşık bir aydır çekişmeli geçen görüşmelerin ve restleşmelerin sonunda partide kozlar bugün paylaşılacak. İlk gün genel başkan için oy kullanacak olan delegeler yarın da parti organların da görev alacakları belirlemek için sandık başında olacak. PM, seçimlerinin de genel başkanlık seçimi kadar çekişmeli olması bekleniyor. Sarıgül, daha önce PM seçiminin herkese açık alacağı, çarşaf liste hazırlanacağı yönünde sinyaller vermişti. Sarıgül'ün, destek karşılığında taraftarı olmayana muhaliflere de PM listelerinde yer vermesi bekleniyor.
Kongrede genel başkanlık için en büyük şansa sahip Deniz Baykal'ın "blok listede ısrar" edip etmeyeceği merak edilen bir diğer konu. Çevresindeki isimleri değiştirmesi için baskı yapılan Baykal, bu konuda herhangi bir sinyal vermedi. Baykal'ın PM listesinin delinebileceği görüşleri hakim.
Baykal'ın yeniden genel başkan seçilmesi olasılığını hesaplayan muhalifler, PM'yi delerek, sonbaharda yapılacak olağan kurultayda mücadele için mevzi kazanmaya çalışacak.
BAYKAL ATIŞ YAPACAK, SARIGÜL KARŞILAYACAK
Genel Başkanlık yarışı için Baykal'ın, en büyük rakibi konumundaki Sarıgül'ü "yolsuzluk, rüşvet ve temiz parti" söylemi ile vurması bekleniyor. Sarıgül'e karşı kullanılacak bir diğer konu ise "Sarıgül'ün siyasi ve ideolojik yetersizliği, ılımlı İslam söylemi" olacak. Daha önce bu söylentilere cevap vermekten kaçınan Sarıgül ise iddialar konusunda savunmada kalacağı ve "partiyi iktidara taşıyacağım" söylemi ile delege desteğini çekmeye çalışacağı ifade ediliyor.
Kongrede Baykal'ın handikabı "demokratik olmayan parti yönetimi ve büyüyemeyen, halka inemeyen parti" olacak.

Kurultay Kuralları
Kongre salonuna manyetik kartı olmayan kimse giremeyecek. Bu da salona Baykal'ın hakim olması anlamını taşıyor. Sarıgül ise bu olumsuz havayı dağıtmak ve delegelerin üzerinde psikolojik etki yaratmak için kongre salonunun dışını 30 bin kişi ile ablukaya almayı planlıyor. Sarıgül taraftarlarının ablukasından dolayı izdiham yaşanması bekleniyor. Abluka yüzünden Sarıgül ile Baykalcılara arasında kavga çıkmasından endişe ediliyor. Kongre nedeniyle Ankara Polisi'de kırmızı alarm verdi. 300 parti görevlisi de güvenliği sağlamak için görev yapacak.
CHP Genel Sekreteri Önder Sav, bugün yapılacak kongre ile ilgili olarak tüm örgüte bir genelge yayınladı. Sav'ın genelgesine göre partili ve delegelerin uymaları gereken şartlar.
KARTSIZ GİRİŞ YASAK : Salonun ortasındaki bölümde yer alacak olan delegeler için özel manyetik kartlar hazırlandı. Her delege için düzenlenmiş kartlar, daha önceden il başkanlarına verilecek. Delege kartı olmayan kişiler delegelerin bulunduğu bölüme alınmayacak. Konuklar için de ayrı kartlar hazırlandı. Kartı olmayan kişi, salona giremeyecek. Kartını makineye okutmadan çıkan kişi giriş yapamayacak.
SİLAHLAR TOPLANACAK : Delege ve partililerin salona silahsız olarak gelmeleri istendi. Emniyet görevlilerinin salona girmeden iki aşamalı güvenlik kordonu oluşturarak silah araması yapacağı bildirildi.
KİMLER SALONA GİRECEK : Kurultay delegesi olmayan il başkanları, parti üyesi büyükşehir ve il belediye başkanları kurultaya onur üyesi sıfatıyla katılacaklar. Yine milletvekilleri, il, ilçe başkanları, delege ve görevliler için de manyetik kartla giriş çıkış imkanı olacak. Kurultaya gözlemci, diğer partilerden davetli alınmayacak.
EŞLERİ GETİRMEYİN UYARISI : Bazı CHP'liler kongre salonunda olası kavga ve gerilimleri önlemek için tüm lider adaylarının eşleri ile salona gelmelerini isterken, genel merkezin yayınladığı genelgede ise eşlerin getirilmemesi istendi. Ankara'da sadece delegeler için konaklama yerlerinin ayrıldığı belirtilerek, eşlerin getirilmemesi istendi.
REKOR SAYIDA GAZETECİ İZLEYECEK: Kurultay için gazeteciler ve konuklara yönelik olarak bin manyetik kart bastırıldı. Salonun 3 bin kişilik olması göz önünde bulundurulursa, iki kişiye bir gazeteci düşecek.
5 YILDIZLI OTELLER TUTULDU : Kurultaya çağrılan bin 253 delege, il ve ilçe başkanları için Gene Merkez 5 yıldızlı otellerde yer ayırttı. Kurultaya gelen delegeler Dedeman, Kent, Sürmeli, Akar, İçkale Otellerinde kalacaklar.