Yeni parti kuracağı iddialarıyla gündeme gelen İnce ile CHP yönetimi arasında gerilim sürüyor. İnce, “Parti değil hareket başlatıyorum” dese de kulislerde İnce’nin olası bir erken seçimde yeniden CHP’nin cumhurbaşkanlığı adaylığı için güç gösterisi yaptığı konuşuluyor.

CHP’de İnce bilmecesi

Mehmet Emin Kurnaz

Pandemiyle birlikte ülkedeki yönetim krizi derinleşirken iktidar bloku, dümeni muhalefet cephesine kırıyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti Lideri Meral Akşener’e ‘evine dön’ çağrısının yankıları sürerken, bir süredir gerilimin yaşandığı Muharrem İnce-CHP kanadında da tansiyon giderek yükseliyor.

İYİ Parti Lideri Akşener, Bahçeli’ye “Biz zaten evimizdeyiz, yolunu kaybedenler düşünsün” karşılığını verse de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bahçeli’nin çağrısını ‘makul’ bulması ve AKP cenahından da benzer açıklamalar gelmesi, iktidar blokunda İYİ Parti’yi ittifaktan koparma hamlelerinin devam edeceğini gösteriyor.

Öte yandan “Saray’a giden CHP’li” tartışmasıyla iyice gün yüzüne çıkan Muharrem İnce tartışması ise Kurultay eleştirileriyle birlikte İnce’nin yeni parti kuracağı söylentilerine kadar ilerliyor. İnce, “Parti değil hareket başlatıyorum” dese de peş peşe çıkışları dikkat çekiyor.


TALEP İNCE CEPHESİNDEN Mİ?

Tartışmalar sürerken partinin eski genel başkanı Hikmet Çetin, ile eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın’ın “İnce’nin partiden kopuşunu önlemek” için Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu, partisinin kurultay sonrası ilk Parti Meclisi toplantısında birlik mesajı verse de İnce’nin çıkışları, partiden ayrılmasa bile elini kuvvetlendirmeye çalıştığını gösteriyor. CHP yönetimine yakın kaynaklar, ‘ara bulma’ söyleminin kendileri tarafından değil, İnce cephesi tarafından dolaşıma sokulduğunu bildiriyor. Kulislerde İnce’nin olası bir erken seçimde yeniden CHP’nin cumhurbaşkanlığı adaylığı için güç gösterisi yaptığı konuşuluyor.

İNCE CNN TÜRK YASAĞINI DELDİ

Kılıçdaroğlu’nun ise başından beri İnce’nin parti kurma çalışmalarına önem vermediği bunun gerçekleşmesinin de mümkün olmadığı görüşünde olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu ile eski genel başkanlar arasında yapılan görüşmede ise parti içi tartışmaların bu denli açıktan yapılmasının yanlış olduğunun vurgulandığı belirtiliyor. İnce’nin CHP’nin yasağını delerek CNN Türk’e çıkması ise “Yeni bir mağduriyet oluşturma çabası olabilir” şeklinde yorumlanıyor.

İKTİDARIN İŞTAHINI KABARTIYOR

İnce’nin çıkışının AKP-MHP blokunda heyecanla karşılandığı ise herkesin malumu. Bahçeli’den İnce’ye destek açıklamaları gelirken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İnce’nin yüzüne kapanan medya organları ise kapılarını ardına kadar açıyor. İster CHP içinde elini kuvvetlendirme hamlesi olsun ister yeni bir hareket yaratma çabası olsun, İnce meselesinin iktidarın iştahını kabarttığı görülüyor. Tartışmalardan ortaya çıkacak en kötü sonuç ise gerek Akşener’e yönelik çağrıda gerekse İnce tartışmasında, sınırlarını iktidarın çizeceği, kurallarını iktidarın belirleyeceği oyun alanında muhalefetin kendini bütünüyle tüketmesi.

***

‘Haftaya açıklayacağım’

Yalova’daki evinin kapılarını CNN Türk’e açan Muharrem İnce, son dönem CHP yönetimi ile yaşadığı gerilim üzerine açıklamalarda bulundu. “Önümüzdeki hafta Ankara'ya gideceğim. Ankara'da ne yapmak istediğimi, neler olduğunu anlatacağım. Hakkımda bir sürü yalanlar, iftiralar var. Pek çok ipe sapa gelmez adam açıklama yapıyor. Bunları duyuyorum, kulaklarımı kapadım. Önümüzdeki hafta Ankara'da her şeyi detaylarıyla açıklayacağım” diye konuştu. “Hain diyenler, bölücü diyenler hepsini biliyorum” diyen İnce sözlerini şöyle sürdürdü: “Kim hain, kim bölücü herkes önümüzdeki haftayı beklerse öğrenecek. Biz Atatürk'ün partisinin 40 yıllık neferiyiz. Onu için biraz sabır. Kimseye küskün değilim.”