CHP’de mevcut milletvekillerinden 50’ye yakınının yeniden aday gösterilmemesi bekleniyor. Abdüllatif Şener, Kani Beko ve İbrahim Kaboğlu gibi isimlerinse 600 kişilik listeye girmesine kesin gözüyle bakılıyor

CHP’de isimler netleşiyor

24 Haziran’a yönelik seçim bildirgesi hazırlıklarında sona yaklaşan CHP, aday olarak göstereceği milletvekili listelerini de netleştirmeye başladı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüm programlarını iptal ederek listelere yoğunlaştığı belirtiliyor. CHP, 24 Mayıs Perşembe günü Ankara ATO Congresium’da seçim bildirgesiyle birlikte milletvekili adaylarını da kamuoyuna tanıtacak.

Son karar PM’de
30 Nisan’da başlayan süreçte 2 bin 319 başvuru yapılırken; Genel Başkan Yardımcıları Çetin Osman Budak, Faik Öztrak, Muharrem Erkek, Seyit Torun ve Tekin Bingöl, bölge bölge aday adaylarıyla mülakatlar yaptı. Zaman darlığı nedeniyle aday adaylarına önseçim uygulanmadı.

CHP Tüzüğü’ne göre milletvekili adaylarının Parti Meclisi’nden (PM) onay alması gerekiyor. Bu nedenle CHP PM’si, 20 Mayıs Pazar günü toplantıya çağrıldı. İsimler üzerinde çalışan Kılıçdaroğlu, ilk olarak partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleriyle bir araya gelerek listelere son şeklini verecek. Netleşen listeler PM’ye sunulacak. CHP PM, il il oylama yaparak partinin 600 kişilik milletvekili listesini belirleyecek. Seçim takvimine göre siyasi partilerin, milletvekili aday listelerini 21 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na iletmesi gerekiyor.

Hangi isimler konuşuluyor?
Kulislerden edinilen ilk bilgilere göre mevcut milletvekillerinden 50’ye yakınının aday gösterilmemesi bekleniyor. CHP’de İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ile Dursun Çiçek, İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Denizli Milletvekili Melike Basmac, Mersin milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Hüseyin Çamak ise yeniden aday olmadı. Eski genel başkan yardımcısı Erdal Aksünger de adaylık başvurusu yapmadı.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayları arasında adı geçen AKP kurucularından Abdüllatif Şener, DİSK Genel Başkanlığından istifa eden Kani Beko ve KHK’yle ihraç edilen anayasa hukukçusu akademisyen ve BirGün yazarı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu gibi isimlerinse 600 kişilik listeye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu kez SP’ye destek
İYİ Parti’nin seçime katılmasını garantilemek için 15 milletvekilini bu partiye geçiren CHP’nin bu kez de grup kurabilmesi için Saadet Partisi’nden 5-6 ismi listelerinden aday göstermesi bekleniyor. ‘Millet İttifakı’nın oy oranını göz önünde bulundurarak yapılan bu hesaba göre 15 civarında milletvekili çıkaracağı tahmin edilen SP’den 5-6 isim grup kurması için yeterli olacak.

Öte yandan İYİ Parti’ye katıldıktan sonra CHP’ye geri dönen 15 milletvekilinin de listelerde ön sıralarda yer alması bekleniyor.

Baykal Antalya’da, Kılıçdaroğlu İzmir’de
CHP’de aday adaylığı için en yüksek başvuru İstanbul’dan yapıldı. Başvuruların 400’e yaklaştığı ifade edilirken, bunlar arasında Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, PM üyesi Doç. Dr. Yunus Emre, eski MYK üyesi Umut Oran ile İbrahim Kaboğlu gibi isimler yer aldı.

Mevcut milletvekillerinden Tekin Bingöl, Haluk Koç, Levent Gök, Gülsün Bilgehan, Şenal Sarıhan, Bülent Kuşoğlu, Necati Yılmaz, Ali Haydar Hakverdi yeniden Ankara’dan aday adaylığı için başvurdu.

Tedavisi devam eden eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın ise Antalya’dan birinci sıradan milletvekili adayı olması öngörülüyor. Kılıçdaroğlu’nun da yine İzmir’den aday olması bekleniyor.