Genel Başkanlığa altıncı kez Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçildiği CHP 37’nci Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde partinin en yetkili karar organı PM seçimi gerçekleştirildi. Kılıçdaroğlu, 75 kişinin seçileceği kurullar için 107 kişilik liste hazırladı.

CHP’de Parti Meclisi seçimi yapıldı: Bol seçenekli liste

BirGün/Ankara

Pandemi nedeniyle yaklaşık 4 ay ertelenen, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun olumlu görüşünün ardından önceki gün başlayan CHP 37’nci Olağan Kurultayı, dün yetkili kurulların seçimiyle tamamlandı. 60 kişilik Parti Meclisi (PM) ve Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için 250’yi aşkın partili aday oldu.

CHP’nin “Hedef iktidar” sloganıyla Bilkent Odeon Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği 37’nci Olağan Kurultayı’nın ilk gününde bin 356 delegenin bin 251’inin oyunu alan Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan olarak seçilirken partinin yetkili organlarının seçimi dün gerçekleştirildi.

250’den fazla partilinin yarıştığı seçimlerde mevcut PM üyelerinin birçoğu yeniden adaylığını açıkladı. Kılıçdaroğlu ise 107 kişilik bir listeyi partililere dağıtarak bu listeden kişilere oy verilmesini talep etti.

Kurultayın ikinci gününde de koronavirüs önlemleri alındı ve seyircisiz olarak gerçekleştirildi. Maske, ve dezenfektan kullanımının zorunlu olduğu kurultayda yetkili kurullara aday olmak isteyenler sabahın erken saatlerinden itibaren Bilkent Odeon’da stantlar açarak broşür dağıttı. Oylamanın yapılacağı alanın yaklaşık üç kilometre gerisinde başlayan propaganda çalışmaları kapsamında PM üyeleri delegelere kolonyalı mendil, maske, broşür ve kentlerinden getirdikleri ürünleri dağıttı.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi ile Gülizar Biçer Karaca, üzerlerinde aday numaralarının yazılı olduğu maskeleri dağıttı. CHP PM Üyesi ve Milletvekili Ali Öztunç ise delegelere dezenfektan dağıttı. Hukuk Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek karanfil dağıtmayı tercih etti.

MYK’YE “ÇİZİK” YOK

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, önceki kurultaylarda olduğu gibi sınırlı sayıda isimden oluşan bir anahtar liste yerine bu kez daha geniş kapsamlı ve delegelerin seçim yapmasına izin veren bir liste hazırladı. Kılıçdaroğlu’nun listesinde mevcut Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin tamamı yer aldı. Çok sayıda milletvekili de Kılıçdaroğlu’nun listesine girdi.

Tüzük gereği yüzde 33 kadın kotası ile yüzde 20 gençlik kotası uygulanan seçimlere ilişkin Kılıçdaroğlu’nun hazırladığı listede dikkat çekici isimler yer aldı. Bu isimlerden ilki “Bir milletvekili Atatürk tablosunu indirdi” sözleri nedeniyle partiden ihraç edilen ancak daha sonra yeniden parti üyesi olan eski Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka oldu. Kılıçdaroğlu’nun eski yakın çalışma ekibinde olan Gürsel Tekin de yediden kendilerine listede yer buldu. “Bu suça ortak olmayacağız” isimli bildiriye imza attığı için Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleğine son verilen akademisyen Yüksel Taşın da Kılıçdaoğlu’nun listesine girdi. BirGün Gazetesi yazarı ve akademisyen Tarık Şengül, daha önce Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alamayan milletvekili Sezgin Tanrıkulu listede kendisine yer buldu. Kılıçdaroğlu, Başdanışmanı Deniz Demir’i de listesine dahil etti. Kılıçdaroğlu’nun bir dönem seçim müziğini besteleyen ve seslendiren Onur Akın da genel merkez listesinden BYKP adayı oldu.

HALUK KOÇ LİSTE DIŞI

Kılıçdaroğlu, mevcut PM üyelerinden Haluk Koç, Ali Haydar Hakverdi, Ali Şeker, Çetin Osman Budak, Gülizar Biçer Emecan, Erdal Aksünger, Eren Erdem, Haluk Pekşen, Mehmet Ali Çelebi, Saliha Kadıgil gibi isimleri ise listesine dahil etmedi.

28 İLDEN ADAY

Kılıçdaroğlu’nun listesine dahil edilen isimler doğu ve batıdan 28 ilin temsilcileri oldu. Ankara, İstanbul, Antalya, Çanakkale, İzmir, Adana, Konya, Aydın, Artvin, Bursa, Niğde, Trabzon, Samsun, Aksaray, Eskişehir, Tekirdağ, Maraş, Malatya, Ordu, Sakarya, Isparta, Muğla, Mersin, Batman, Siirt, Sivas, Kocaeli, Bartın Kılıçdaroğlu’nun listesinde temsil edilen iller oldu.

KILIÇDAROĞLU’NUN LİSTESİ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun 107 kişilik listesinin 80’i PM için önerildi. PM, BYKP ve YDK listesinde şu isimler yer aldı:
Oğuz Kaan Salıcı, Ayfer Gültekin, Ayça Taşkent, Erdoğan Toprak, Cemal Canpolat, Tuncay Özkan, Bülent Kuşoğlu, Faik Öztrak, Gamze İlgezdi, Bülent Tezcan, Adnan Demirci, Tekin Bingöl, Orhan Sarıbal, Ali Öztunç, Gülizar Biçer Karaca, Umut Akdoğan, Ahmet Kaya, Murat Emir, Turan Aydoğan, Özgür Karabat, Gökhan Günaydın, Ahmet Akın, Ali Mahir Başarır, Aylin Yaman, Hamdi Yaren Alkan, Aylin Nazlıaka, Burhan Saral, Esra Dirican, Deniz Demir, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Necdet Saraç, Yurter Özcan, Zeynel Emre, Gökçe Gökçen, Gamze Taşçıer, Nurhayat Altaca, Burhan Şenatalar, Yüksel Mansur Kılıç, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Fethi Açıkel, Ünal Çeviköz, Semra Dinçer, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Akif Hamzaçebi, Sevgi Kılıç, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Yüksel Taşkın, Aysu Bankoğlu, Tahsin Tarhan, Ulaş Karasu, Rıfat Nalbantoğlu, Ednan Arslan, Nevaf Bilek, Hüseyin Yaşar, Ali Peri, Hasan Baltacı, Emre Yılmaz, Rahmi Aşkın Türeli, Ali Er, Gizem Özcan, Beyza Tekedar, Begüm Değer, Işık Öğütçü, Hüseyin Özkahraman, Mahfuz Yetüt, Şefik Ok, Candan Yüceer, Nuray Akçasoy, Bengisu Kadı, Doğan Koşar, Gizem Işıldak, Neslihan Hancıoğlu, Yıldırım Kaya, Celal Çelik, Hakkı Süha Okay, Ebru Küçükaydın, Pınar Uzun, Devrim Barış Çelik, Gizem Sunar, Cem Kaan Parsak, Seyit Torun, Lale Karabıyık, Yunus Emre, Burhan Şenatalar, Tarık Şengül, Onur Akın, Uğur Bayraktutan, Süleyman Bülbül, Mahir Polat.

***


CİHANER LİSTE HAZIRLAMADI

CHP Genel Başkanlığı’na aday adaylığını açıklayan ancak “Bazı Genel Başkan Yardımcıları ile belediye başkanlarının baskıları sonucu” aday olmak için gerekli 68 imzaya ulaşamadığını açıklayan PM üyesi İlhan Cihaner ise PM’ye yeniden aday olmadı. Cihaner, PM için aday listesi de hazırlamazken yakın çalışma ekibinden Ali Şeker, Eren Aksoyoğlu, Necati Yılmaz gibi isimler PM’ye girmek için yarıştı. CHP’nin 2018 Cumhurbaşkanı Adayı olan Muharrem İnce de Parti Meclisi’ne aday olmadı.