CHP’de il başkanlarının ardından 129 vekilin ortak kararla yönetimi desteklemesi ve bu isimlere karşı muhalefetin yanıtı gerilimi iyice körükledi. Kurultay için toplanan imzaların teslim edileceği pazartesi gününe kadar tansiyonun tabana doğru yayılarak ve yükselerek sürmesi bekleniyor

CHP’de saflar tutuluyor

24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’de değişim isteyen muhaliflerle yerel seçimlere odaklanmayı savunan Genel Merkez ve destekçileri arasındaki kurultay polemiği karşılıklı açıklamalarla giderek alevleniyor.

Muhaliflerin girişimine karşı Genel Merkez ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında olduğunu belirten il başkanları, Ankara’da bir araya gelerek olağanüstü kurultay sürecinin partiye zarar verdiğini ifade etti. Seçimli olağanüstü kurultayı toplayacak imzaya ulaşan muhaliflerse il başkanlarına tepki gösterdi ve “Görüşleri örgütlerimizin değil şahsi görüşleridir” eleştirisinde bulundu.

İl başkanlarının ardından CHP Grup Başkanvekillerinin de aralarında bulunduğu 129 vekil ise Kılıçdaroğlu’na destek verdi, kurultay toplanmasına karşı çıktı.

59 denildi, 55 başkan imzaladı

İmza sürecinin tamamlanmasına az bir süre kala Genel Merkez’den yana olan vekiller ve il başkanları da netleşiyor.

Kurultaya karşı çıkan il başkanları Genel Merkez’den yana tavır alırken, basın açıklamasında il başkanı sayısı 59 olarak verildi ancak Sakarya, Samsun, Rize ve Kastamonu il başkanlarının adı yapılan açıklamada yer almadı.

Açıklamada 55 başkanın adı geçerken davet edildikleri halde katılmayan 22 il başkanı şöyle sıralandı; Afyonkarahisar, Aksaray, Ardahan, Batman, Bartın, Bilecik, Burdur, Denizli, Düzce, Antep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Karabük, Kırklareli, Manisa, Mardin, Ordu, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yalova.

Muhalefetten jet yanıt

Genel Merkez’den yana tavır koyan il başkanlarına, kurultay toplamak için çalışan ekipten yanıt da gecikmedi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Danışma kurullarını toplamadan, ilçe başkanlarımızın ve kurultay delegelerimizin görüşünü almadan, örgütümüze ve halkımıza sormadan yapılan açıklama panikle yapılmıştır. Örgütlerimizin görüşü değil açıklamaya katılanların şahsi görüşüdür” dedi.

‘Kimi bekliyoruz’

Tüzün, açıklamayı yapan il başkanlarının illerinden verilen imzaların da ‘şahsiliğin’ bir göstergesi olduğunu belirtti.

İl başkanlarının açıklamasındaki “Daha seçim sonuçları analiz edilmeden bir olağanüstü kurultay tartışması yapılması doğru değildir” cümlesini vurgulayan CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer de, “Tam da bu! Soruyoruz, soruyorlar ‘Seçim sonuçlarını analiz etmek, özeleştiri yapmak için daha kimi, neyi bekliyoruz?’ Kurultaylar özeleştiri fırsatlarıdır” dedi.

chp-de-saflar-tutuluyor-492284-1.

129 vekil: Gündeme odaklanalım

Öte yandan CHP’nin 144 milletvekilinden 129’u TBMM önünde ortak bir açıklama yaparak genel merkez ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç, Engin Altay ve Özgür Özel’in de aralarında bulunduğu vekiller olağanüstü kurultay toplanmasına karşı çıktı.

24 Haziran seçimlerinin ardından tek adam rejimini resmileştiğini, OHAL’in kalıcı hale getirildiğini belirten vekiller bu süreçte kurultay tartışmaları yerine yaklaşan yerel seçimlere odaklanmak gerektiğini savundu.

Vekiller, şu ifadeleri kullandı; “Geldiğimiz süreçte kurultay toplanmasına yönelik imza sayıları üzerinden bir algı yaratmanın ve bu tartışmayı devam ettirmenin partimize ve ülkemizin aydınlık geleceğine zarar verdiği aşikârdır. İl başkanlarımız tarafından yapılan açıklamaya ve sağduyu çağrısına iştirak ettiğimizi ve kurultay tartışmalarının sayı boyutundan çıkarılarak sonlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin asıl gündemine ve yerel seçimlere odaklanarak birlik içinde başarı için mücadele etmemiz gerektiğini düşünen TBMM Milletvekili Gurubumuzun bu iradesini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

12 isim imza vermedi

Bildirgeye 12 milletvekilinin imza vermediği belirtildi. Bu isimlerin Yaşar Tüzün, Tanju Özcan, Erdin Bircan, Gürsel Erol, Ali Şeker, Gürsel Tekin, Mehmet Ali Çelebi, Selin Sayek Böke, Hüseyin Avni Aksoy, Hasan Baltacı, Ahmet Kaya ve Özcan Özel olduğu belirtildi. Bildiri Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve cezaevinde tutuklu bulunan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’na ise iletilmedi.

Pazartesi ateşi sardı

Olağanüstü kurultay için delegelerin imzalarının en geç 30 Temmuz Pazartesi saat 17.00’ye kadar Genel Merkez’e teslim edilmesi gerekiyor. İmza veren delegelerin sayısı hem parti içi iktidarın hem de muhalefetin geleceğini belirleyecek.

Bununla birlikte delegelerin imzası tek başına CHP’deki sorunu çözmeye yetmiyor. İl başkanları ve milletvekillerinin dahil olduğu tartışma tabanı da ikiye böldü. Bu anlamıyla pazartesi günü CHP için önemli bir eşik olmakla birlikte ‘tartışmanın nihayete ereceği gün’ olarak görülmüyor. CHP’nin uzun bir süre değişim sancılarını yaşamaya devam edeceği konuşuluyor.

***

İl başkanları: Süreç partiye zarar veriyor

CHP’li 59 il başkanı, Ankara’da Bülent Ecevit Parti Okulu’nda kurultay tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener’in il başkanları adına yaptığı ortak açıklamada, kurultay tartışmalarının partiye zarar verdiği, bu sürecin ‘tek adam rejimini memnun edecek bir süreç’ olduğunu söyledi.

Güvener, “Kamuoyu önünde yürütülen olağanüstü kurultay için başlatılan imza süreci partimize zarar veriyor. CHP il başkanları olarak kurultay tartışmalarının imza skoruna dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

chp-de-saflar-tutuluyor-492286-1.

‘Kamuoyu önünde yapılması yanlış’

Parti içi tartışmaların bir kenara bırakılmasını isteyen Güvener, özetle şunları söyledi:

“Kurultay durumu, iktidarın CHP’ye dönük yürütmekte olduğu algı operasyonunu açıkça gösteriyor. 24 Haziran seçimleri sonrasında daha seçim sonuçları analiz edilmeden bir olağanüstü kurultay çağrısı yapılması ve bu çalışmanın sosyal medya, basın ve kamuoyu önünde sürdürülmesi doğru değil. Sorumluluk sahibi her partilimizin parti içi iktidar mücadelesini ve olağanüstü kurultay tartışmalarını bir kenara bırakarak partimizi kamuoyu önünde tartışmaktan vazgeçmesi ve partimizi yerel seçimlerde başarıya taşıyacak olgunlukta davranması gerekir. Tüm CHP’lileri tarihi bir sorumluluk ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye davet ediyoruz.”

Kaftancıoğlu: Taraf değil tavır koyduk

“İl başkanları olarak Ankara’ya tarafımızı değil tavrımızı ortaya koymak için geldik” diyen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise kurultay sürecine ilişkin BirGün’e özel değerlendirmelerde bulundu. Kendisinin İstanbul il başkanı olduğu kurultayda kullandığı, ‘değişim’ sloganıyla olağanüstü kurultayı toplamayı planlayanların kullandığı ‘değişim’ sloganını kıyaslayan Kaftancıoğlu, “Benim için değişim köklü değişiklik ve köklü fikirlere dayanır. Değişimler sadece olağanüstü koşullarda birden bire ortaya çıkmaz. Geçmişten bugüne politik, ideolojik ve örgütsel bir tutarlılık içinde zaten kendisini doğurur. Değişim dediğimiz şey özetle budur” dedi.

Kaftancıoğlu, “Adına değişim denen, umut denen bu olağanüstü kurultay süreci bana sorarsanız öfkenin örgütlenmesidir. Öfkenin örgütlenmesi ilerleme getiren bir değişim getirmez” diye konuştu.

‘Sürece eleştirim…’

24 Haziran seçimlerini yapıldığı gün ve sonuçların açıklandığı gece partisinin büyük yanlışlar yaptığını vurgulayan Kaftancıoğlu, “Seçim günü ve gecesi tüm CHP örgütleri, genel merkez, hepimiz yanlış bir takım şeyler yaptık. Tam olarak neleri yanlış yaptığımızı söyleyebilmemiz için önce oturup değerlendirmek, objektif bir şekilde ölçüp biçmek ve tartışmak lazım. Ne yazık ki bu süreç onları yapabilmemizin önünü de kesti. Kurultay sürecine ilişkin en büyük eleştirim de budur” ifadelerini kullandı.

***

Üçüncü bir hat daha var: Sadece başkan seçilmesin

CHP içindeki tartışma Kemal Kılıçdaroğlu-Muharrem İnce mücadelesi ve olağanüstü kurultay taraftarı-aleyhtarı ayrışması olarak görülse de fotoğrafın tamamı bu değil. Genel Merkez, il başkanları ve milletvekili grubu Kılıçdaroğlu’nun etrafında kenetlenmiş durumda. İnce, Cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında yakaladığı ivmeyle bir önceki kurultaydan çok daha iddialı.

Bunlarla birlikte kendini tam olarak bu kavganın tarafı olarak görmeyen büyük bir kesim var. Sesleri çok kamuoyuna yansımayan bu hattın talebi olağanüstü kurultayın sadece başkan seçmekle ibaret kalmaması. Programı da içerecek ciddi bir yenilemenin kendi deyimleriyle ‘değişimin’ başlangıcı olmasını talep ediyorlar. Özelikle gençler ve kadın CHP’liler üzerinde etkiye sahip bulunan hattın handikapı il yönetimlerinde ve meclis grubunda etkilerinin çok zayıf, Genel Merkez’de ise neredeyse hiç olmaması.

***

chp-de-saflar-tutuluyor-492285-1.

Genel Merkez’e gönderme: Koltuğa yapışanlar...

Olası kurultayda bir kez daha Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı lider adayı olarak adı geçen Muharrem İnce de ilk kez genel merkezi bu kadar açıktan hedef gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun “Birileri koltuk derdinde” açıklamasını ima eden İnce, “Koltuğa yapışanlar kalkmamak için her yolu deniyor” dedi.

İnce, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Partimdeki gelişmeleri ibretle ve üzülerek izliyorum. Koltuğa yapışanlar kalkmamak için her yolu deniyor, her yola başvuruyor. Her şeye rağmen umut galip gelecek, değişim çok yakında” ifadelerini kullandı.