Yerel seçim için kolları sıvayan CHP’de MYK’den bazı isimler ön çalışma yapmaya başladı. Ancak parti içi tartışma da belediyeler üzerinden yürüyor ve odakta İstanbul var

CHP’de tartışmanın göbeğinde İstanbul var

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net @yasaraydinnn

Yerel seçimlere yedi ay kaldı. MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın devamından yana bir tavır koydu. Kotarılması genel seçimler kadar kolay olmasa da bu çıkış önemli. AKP’nin yaklaşımı bekleniyor. Bir başka yanıt aranan soru da CHP’nin ne yapacağı.

Gelen açıklamalara bakılırsa tepede bir ittifaka soğuk duran CHP yönetimi, yerelde birlikteliği arayacak. Bu da aday belirleme sürecindeki belirleyici kriterin “her kesimden oy alabilmek” olacağı anlamına geliyor.

Tek seçici Genel Merkez
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerde aday belirleme konusunda ön seçimin doğru sonuçlar vermediğini ifade ederek tek seçicinin genel merkez olacağının da işaretini vermiş oldu. Kuşkusuz bu uygulama Genel Başkan’ın elini rahatlatacaktır.

Bununla birlikte yeni oluşan Merkez Yürütme Kurulu’ndan (MYK) bazı isimlerin ön çalışma yaptığı bilgileri geliyor. Özellikle İstanbul, İzmir ve bu illere bağlı ilçelerde MYK ile yerellerde gücünü koruyan isimler arasında bilek güreşi şimdiden başladı.

MHP’nin tavrı eli güçlendirdi
Devlet Bahçeli’nin AKP ile ittifak sürecinin devam edeceğine dair sinyali, CHP Genel Merkezi’nin elini güçlendirdi. Her türlü ittifak görüşmesi ve kararı için tüzükle yetkilendirilen Genel Başkan, gerek yukarıda gerekse yerelde yapacağı ittifak görüşmeleri ile aday belirleyebilecek.

Hem Genel Başkan’ın hem de Genel Merkez yöneticilerinin açıklamalarından anladığımız kadarıyla partiler düzeyinde değil aday üzerinde bir ittifak ve uzlaşı aranacak.

Krizin nedeni eldeki belediyeler
CHP’de parti içi tartışmanın kaynağı eldeki belediyeler üzerinden yürüyor. Tartışmanın göbeğinde de İstanbul var. İl kongresiyle başlayan olağanüstü kurultay tartışmalarıyla devam eden gerilimin en önemli durağı yerel seçimler olacak. Üstelik yerel seçimlerde aday belirlenmesi yukarıda belirttiğimiz tartışmaların da ana nedenlerinden biri.
CHP, İstanbul’un en büyük ilçe belediyelerinde yönetimi elinde bulunduruyor. Bu belediyeler aynı zamanda İstanbul’un vitrini durumunda: Kartal, Maltepe, Ataşehir, Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy, Sarıyer, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Silivri. Yani neredeyse kentin tüm sahil şeridi CHP’li başkanlar tarafından yönetiliyor.
Bu belediyeler hem ekonomik hem de siyasal anlamda çok önemli bir gücü de ifade ediyor. Bu belediyelerde etkili olan isimlerin parti içinde de yeri daha bir sağlam hale geliyor.

Üç ekip sahada
Yerel seçimler öncesi İstanbul için üç ekibin sahada olduğunu söyleyebiliriz. Bu ekiplerde öne çıkan isimlerin bir başka özelliği de eski il başkanı olmaları.

Gürsel Tekin adaylığını açıkladı ve çalışmaya başladı. Cemal Canpolat, büyükşehir için isim önermese de ilçe bazında görevdeki bazı belediye başkanları üzerinden faaliyet içinde. Örgütlerden sorumlu MYK Üyesi Oğuz Kaan Salıcı ise hem Genel Merkez hem de il yönetimiyle koordineli çalışma yürütüyor.

‘Ekip’ buluşmaları
Geçen hafta Salıcı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski bakanlardan Hüsamettin Özkan ve eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün yemek yediği haberi yalanlandı. Bir araya gelmesi zor bir ekip ve muhtemelen haber hayal ürünü.

Bununla birlikte Sarıgül’ün yeniden Şişli için kollarını sıvadığı biliniyor ve ister istemez Genel Merkez ile temas içinde olacak.

Genel Merkez adına da İstanbul’daki çalışmaları MYK Üyesi Salıcı’nın yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğiyle öne çıkan İl Başkanı Kaftancıoğlu ve yine Genel Merkez’e yakınlığıyla bilinen Erdoğan Toprak’ın yürüteceği anlaşılıyor. Bu ve benzeri ekiplerin bundan sonra da zaman zaman yan yana gelmeleri sürpriz değil tam tersi kaçınılmaz olacaktır.

Taşrada İnce faktörü
Genel Başkanlık için adı hâlâ gündemde olan Muharrem İnce’nin üç büyük kentte çok etkili bir çalışma yürütmesi neredeyse imkânsız. İnce, esas olarak taşrada pozisyon tutmaya çalışıyor.

Muharrem İnce; hâlâ etkili olduğu Bartın, Zonguldak, Trakya’da bir-iki ile Antalya, Manisa gibi şehirleri de eklemek istiyor. Özellikle örgütleri arkasına alarak Genel Merkez’e şimdiden basınç uygulamaya başladı bile.

***

CHP Liderinin son seçimi olabilir

CHP için yerel seçimleri önemli kılan bir başka faktör ise parti içi muhalefetin ulaştığı boyut. Yerel seçimler CHP Lideri Kılıçdaroğlu için bir anlamda “tamam mı devam mı” sorusuna yanıt verecek. CHP için, durumunu muhafaza etmesi bile yeterli olmayacaktır. En azından eldekileri muhafaza edip Ankara ya da İstanbul’un birini kazanmak zorunda. Aksi durumda CHP için mayıs ayı içerisinde olağanüstü kurultay kaçınılmaz olacaktır.