CHP’nin yeni A Takımı belirlendi. Kılıçdaroğlu MYK’ye dört yeni ismi alırken 16 üyenin 14’ü milletvekillerinden oluştu. Yeni dönem MYK’de tarım, medya, kadın, dış politika alanlarının olmaması kararlaştırıldı. Kılıçdaroğlu bu koltuklar için “danışmanlık” formülünü devreye koyacak

CHP’de yeni  MYK belirlendi: Danışmanlık formülü

BirGün ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yeni Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) belirledi. Dört yeni ismin dahil olduğu MYK’de ülkenin en sorunlu alanları arasında gösterilen medya, dış politika, kadın ve tarımdan sorumlu genel başkan yardımcılıklarına ise atanan olmadı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, hafta sonu gerçekleştirilen yeni dönemin ilk Parti Meclisi (PM) toplantısı ve Kadın Kolları Kurultayı’nın ardından yeni yardımcılarını belirledi. Uzun süredir vekaleten yürütülen Genel Sekreterlik görevi dahil, toplam 16 kişilik görevlendirmede dört yeni isim MYK’ye dahil oldu. PM’ye seçildiği halde yeni dönemde Yunus Emre ve Orhan Sarıbal MYK’ye giremedi.

60 kişilik CHP Parti Meclisi üyeleri arasından belirlenen yeni MYK’de, Seyit Torun, Fethi Açıkel, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Muharrem Erkek, Gamze Akkuş İlgezdi, Bülent Kuşoğlu, Lale Karabıyık, Oğuz Kaan Salıcı ve Faik Öztrak yerini korudu.

Önceki kurultayın ardından Genel Sekreterlik görevine getirilen ancak daha sonra bu görevden istifa eden Akif Hamzaçebi’den ardından partinin yeni Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke oldu. Daha önce de MYK üyeliği ve Parti Sözcülüğü görevini yürüten Böke, “Sine-i millet” çıkışının ardından 2017 yılında istifasını sunmuştu. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Yunus Emre’nin liste dışı kalmasının ardından Gökçe Gökçen’i Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak atadı. Mevcut MYK üyelerinden Gülizar Biçer Karaca’nın da görev alanı değiştirildi. Karaca, İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.

CHP’de Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Maraş Milletvekili Ali Öztunç Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Yüksel Taşkın ise Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak ilk kez MYK‘ye seçildi. Böylece MYK’deki toplam milletvekili sayısı 14’e yükseldi.

YENİ A TAKIMI

CHP MYK üyeleri şu şekilde:

Fethi Açıkel - Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu. Onursal Adıgüzel - Bilgi ve İletişim Teknolojileri. Veli Ağbaba - İşçi Sendikaları, Esnaf - Sanatkar ve Sivil Toplum Kuruluşları. Ahmet Akın - Enerji, Altyapı Projeleri. Muharrem Erkek - Hukuk ve Seçim İşleri. Gökçe Gökçen - Gençlik Politikaları. Gamze Akkuş İlgezdi - Tanıtım ve Halkla İlişkiler. Lale Karabıyık- Eğitim Politikaları. Gülizar Biçer Karaca - İnsan Hakları. Bülent Kuşoğlu - İdari ve Mali İşler. Faik Öztrak - Ekonomi Politikaları ve İşveren Örgütleri. Ali Öztunç - Doğa Hakları-Çevre. Oğuz Kaan Salıcı - Parti Örgütü, Örgüt Yönetimleri ve Yurtdışı Örgütlenme. Yüksel Taşkın - Sosyal Politikalar. Seyit Torun - Yerel Yönetimler. Selin Sayek Böke - Genel Sekreter


İLK TOPLANTI BUGÜN

CHP Merkez Yürütme Kurulu ilk toplantısını bugün saat 12.00’de yapacak. Genel Sekreter Böke, toplantı çağrı metnini MYK üyelerine yolladı.

ÇEVİKÖZ DANIŞMAN

Kılıçdaroğlu’nun kurultayda Parti Meclisi’ne seçilemeyen Ünal Çeviköz’ü yeni dönemde dış politikalardan sorumlu başdanışman olarak görevlendirmesi de bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun boş kalan diğer koltuklar için de aynı formülü uygulaması bekleniyor.

***

KILIÇDAROĞLU'NDAN İSTİKRAR MESAJI

CHP’nin üye sayısı 18’den 16’ya düşen MYK’sinde toplam 14 milletvekili bulunuyor. Bu nedenle yeni dönemde parlamento çalışmalarının da aksamaması için Meclis’te ek görevlendirmeler yapılması bekleniyor. CHP’de MYK’nin çoğunluğunun geçmiş dönemden kalma isimler olması ise Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun “istikrar” mesajı olarak yorumlanıyor. Kılıçdaroğlu’nun “iktidara hazırlanılan bir dönemde köklü değişiklik yapmanın” yanlış olacağını bildirdiği öğrenildi.

NAZLIAKA FAKTÖRÜ

Kılıçdaroğlu’nun yeni dönemde görevlendirme yapmadığı “kadın” alanı için ise Aylin Nazlıaka gerekçe gösterildi. Önceki gün gerçekleştirilen Kadın Kolları Kurultayı’nda Kadın Kolları Genel Başkanlığı’na seçilen Nazlıaka’nın bu alanda Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile yakın bir çalışma yürüteceği, MYK’deki kadın koltuğunun ise bu nedenle boş kaldığı kaydedildi.


KHK’Lİ AKADEMİSYEN DE VAR

MYK’nin milletvekili olmayan iki üyesinden biri olan ve ilk kez bu göreve getirilen Yüksel Taşkın ise Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleğinden ihraç edilen bir akademisyen. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanlığını yürütürken ihraç edilen Prof. Dr. Yüksel Taşkın, sosyal politikalar alanında çalışacak.