CHP, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir kutlama videosu yayınladı. “Aradan 100 değil 1000 yıl geçse de bu vatan uğruna toprağa düşmüş askerimize minnetimiz tükenmez. 30 Ağustos zaferimizin 100’üncü yılı kutlu olsun” mesajıyla yayınlanan videoda, Çiğiltepe’yi Mustafa Kemal Atatürk’e söz verdiği saatte alamayan 57. Tümen Komutanı Albay Reşat Çiğiltepe’nin intiharı ve sonrasında yaşananlar anlatıldı.

CHP'den 30 Ağustos videosu: 57. Tümen Komutanı Albay Reşat Çiğiltepe’nin intiharı anlatıldı

CHP, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla sosyal medya hesabında, “Aradan 100 değil 1000 yıl geçse de bu vatan uğruna toprağa düşmüş askerimize minnetimiz tükenmez. 30 Ağustos zaferimizin 100’üncü yılı kutlu olsun” mesajıyla bir video paylaştı.

CHP’nin yayınladığı videoda, Büyük Taarruz sırasında Çiğiltepe'yi Mustafa Kemal Atatürk’e söz verdiği saatte alamayan 57. Tümen Komutan Albay Reşat Çiğiltepe’nin intiharı ve sonrasında yaşananlar şöyle anlatıldı:

“Sisli bir 26 Ağustos sabahı, top ateşleri ile başladı Büyük Taarruz. Ancak 57. Tümen, Çiğiltepe’yi bir türlü ele geçiremiyordu. Mustafa Kemal Paşa, çok sevdiği, bir o kadar da güvendiği Miralay Reşat Paşa’ı bir gün sonra, 27 Ağustos’ta aradı. ‘Reşat Bey hâlâ hedefinize ulaşamadınız, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız’ diye sordu.

Reşat Bey’in sesinde hiç tereddüt yoktu: ‘Yarım saat sonra Paşam, söz veriyorum!’

Vakit geçmiş, Çiğiltepe hâlâ alınamamıştı. Başkomutan, tekrardan Miralay Reşat’ı aradı. Ama bu kez telefonu açan Emir Subayı Üsteğmen Bozkurt oldu.

Ağlamaklı bir sesle ‘Paşam’ dedi, ‘Miralayım az önce kendi canına kıydı’.

Paşa’nın boğazı bir anda düğümlendi. Üsteğmen Bozkurt konuşmayı sürdürdü:

‘Miralay Reşat size bir not bırakmış, okumamı ister misiniz’.

Benzerine rastlanmaz bir silah arkadaşına veda ettiğinin farkında olarak güçlükle cevapladı Başkomutan:

‘Rica ederim okuyunuz’

Miralay Reşat son notunda şöyle yazmıştı:

‘Komutanım, yarım saat zarfında bu tepeyi almak için size söz verdiğim halde bu sözümü tutamamış olduğumdan dolayı artık yaşayamam.’

Mavi gözlü dev, o anda göz yaşlarını tutamadı. Aradan sadece 45 dakika geçti, 57. Tümen Çiğiltepe’yi Yunan ordusundan geri aldı. Aradan 45 dakika ve 3 gün geçti. Büyük Taarruz, Türk ordusunun 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlandı. Aradan 45 dakika 3 gün ve tam 100 yıl geçti; 57. Tümen’in onurlu komutanı Albay Reşat Çiğiltepe’ye de bu vatan için toprağa düşmüş şehitlerimize de minnetimiz bir an bile tükenmedi. Bedr’in aslanları, ancak bu kadar şanlı idi. 30 Ağustos Zafer Bayramı’mız kutlu olsun!”