CHP İstanbul İl Örgütü’nün 37’nci Olağan Kurultayı’nda, Kaftancıoğlu yeniden il başkanı seçildi. Kongrede konuşan Genel Başkan Kılıçdaroğlu ise Türkiye’nin 5 temel sorunu olduğunu, bunların da 4 ayaklı stratejiyle aşılacağını belirtti

CHP’den 5 temel soruna 4 ayaklı çözüm: Bizlere düşen bir görev var

Politika Servisi

CHP, 28-29 Mart’ta yapılacak 37’nci Olağan Kurultay öncesi il kongrelerini sürdürüyor. İstanbul İl Başkanlığı, ‘İstanbul’dan Türkiye’ye Tek Yön İktidar’ sloganıyla İl Kongresi’ni gerçekleştirdi. Partinin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun tek aday olduğu ve blok listeyle girilen kongrede 677 delege oy kullandı. Kaftancıoğlu, CHP’nin yeniden il başkanı seçildi. Divan Başkanlığı’nı eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen’in yaptığı kongrede il başkanının yanı sıra il yönetimi de belirlendi.

Kongrede konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin 5 temel sorunu olduğunu, bunların da 4 ayaklı stratejiyle aşılacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, özellikle ekonomi konusunda Hatay Valiliği önünde kendini yakan baba üzerinden hükümeti eleştirdi. “Demokrasinin ağır yaralar aldığını görüyoruz. Bizlere düşen bir görev var” diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin sorunlarını şöyle ifade etti:

>>“Birinci sorun demokrasi. Demokrasi dediğimiz olguyu kendi iş dünyamızda da oluşturmalıyız.
>>İkinci temel sorun ise eğitim. Bir kuşağı yok ettiğimizin kaç kişi farkında? Bize düşen görev bunları anlatmaktır. Eğer hiçbir anne ve baba okula gönderdiği çocuğunun eğitimden memnun değilse hepimiz bunu dillendirmelidir.
>>Üçüncü sorun dış politika.
>>Dördüncü sorun toplumsal barış. Hiç kimsenin kimliğinden ötürü ötekileştirilmesini istemiyoruz.”
>>Beşinci büyük sorunumuz ekonomi. Fazla bir şey anlatmak istemiyorum ekonomiyle ilgili. Hepimiz yaşıyoruz. İki gün önce, Hatay’da Valilik binası önünde kendisini yakan vatandaşı gördük. Çaresizliğe, kendisini yakarak, soruna dikkat çekmek isteyen bir insanın yaşadığı drama insan olan hiç kimse kayıtsız kalamaz.”

4 AYAKLI STRATEJİYLE AŞACAĞIZ

“Bu sorunları 4 ayaklı stratejiyle aşacağız” diyen Kılıçdaroğlu, çözüm önerilerini ise şöyle ifade etti:

>> “Bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi getireceğiz. Bu konuda kararlıyız. Demokratik parlamenter sistemi yeniden inşa edeceğiz. Darbe hukukundan arınmış bir sistemden bahsediyorum.
>>Üreten Türkiye. Türkiye fabrikada, tarlada, üniversitelerde, her alanda üretim yapmalıyız. Üreticinin önündeki bütün engelleri kaldırmak zorundayız. Biz dışarıdan mercimek ithal ediyorsak hepimizin oturup düşünmesi lazım.
>>Güçlü bir sosyal devlet. Hiç kimsenin aç ve açıkta kalmadığı güçlü bir sosyal devleti inşa etmek zorundayız. Aile sigortasını toplumun gündemine getiren ilk partiyiz. Güçlü sosyal devlette hedef, kişinin doğumundan ölümüne kadar asla açlığın ve yoksulluğun olmadığı bir toplumu inşa etmek.
>>Sürdürülebilirlik. Bütün bu çabaları sürdürülebilir kılmanız lazım, eğer sürdürülebilir kılmazsanız, bir süre sonra devletin içten içe çürüdüğünü görürsünüz. Bunu önlemenin yolu devlette liyakat sistemini egemen kılmaktır.”

TÜRKİYE BİR DEĞİŞİM SÜRECİNDE

Kongrede konuşma yapan bir diğer isim olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin bir değişim dönemine girdiğini ifade etti.

Türkiye’nin değiştiğini, değişim doğru ifade edildiğinde insanların bu fikir etrafında buluştuğunu, Adalet Yürüyüşü’nün de böyle bir eylem olduğunu anlatan İmamoğlu, şunları söyledi: “31 Mart yerel seçimleri sonucu oluşan tablo, Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşlarımızın, ‘kentte adalet’ arayışının bir ifadesidir. 23 Haziran’da İstanbullular, güçlü görünenler ne yaparlarsa yapsınlar bu kadim şehirde adalet istediklerini yeniden ilan etmekle kalmadılar. Aynı zamanda, seçimde adaletsizliğe, yalana, dolana geçit vermeyeceklerini bir kez daha ve dünyanın öbür ucundan duyulacak şekilde gösterdiler.”

KONGREDE LİSTE TARTIŞMASI

Prof. Dr. Tolga Yarman ve CHP milletvekili Ali Şeker, kongrede çarşaf liste olması gerektiğini savundu. Ali Şeker, “Çarşaf liste olmazsa parti tabanı mahallelerde bölünür” dedi. Blok liste oy çokluğuyla divanda kabul edildi.