CHP MYK, olası iktidarın ilk beş yıllık dönemde, altı milyon yurttaşın istihdamını sağlayacak raporu görüşecek. Rapora göre, altı milyon istihdamın dört milyonunu kadınlar oluşturacak.

CHP’den 6 milyonluk istihdam planı: 4 milyonu kadınlar için

BirGün Ankara

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) yarın, olası CHP iktidarında istihdamı arttırmaya ilişkin programı görüşecek. Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka tarafından hazırlanan raporun gündeme geleceği toplantıda, dört milyonu kadınlar için olmak üzere, altı milyon kişilik istihdam programı masaya yatırılacak.

Raporunda, AKP Hükümeti’nin çalışmalarını eleştiren Nazlıaka, şunları ifade etti:

“Mevcut gidişata ‘dur’ demek için, ülkemizin en can yakıcı sorunlarından biri olan işsizliğe odaklandık. İstihdamı ve özellikle kadın istihdamını artırmaya ilişkin yol haritamızı hazırladık. Türkiye’de kadının istihdamdaki yerini, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi, sağlık ve sosyal haklar temelinde özellikle kadını güçlendirmeyi ele aldık. İktidara gelip ülkeyi yönettiğimiz ilk beş yıl içinde altı milyon kişiye yeni istihdam yaratacak politikalar ürettik. Her üç yeni istihdamdan ikisi yani dört milyonu kadınlara ait olacak.”

“SOSYAL BAKIM ALANINA YATIRIM YAPILMALI”

“Kadınların çalışma hayatına daha fazla katılması için kreş, yaşlı bakımevleri, engelli merkezleri, otizm ve alzheimer konukevleri gibi olanaklar sağlanmalıdır. Böylece kadınların üzerindeki bakım yükü azaltılmalıdır. Tarım sektöründe kadının kayıt dışı çalışmasını, iş güvencesizliğini, düşük ücreti, barınma sorunlarını ortadan kaldıracak politikalar uygulanmalı. Sosyal bakım alanlarına yatırım yaparak sadece kadınlara istihdam sağlanmadığı, çarpan etkisiyle erkeklere de istihdam sağlandığı konusunda toplum bilinçlendirilmeli. Yerel yönetimlerin yetki alanı içindeki işyerlerinde kadın istihdamını teşvik edecek uygulamalar yaygınlaştırılmalı. Kadın istihdamını arttırmak için mesleki eğitimler düzenlenmeli, kadınlara yol haritalarını çizmelerine yardımcı olacak danışmanlık ve destek hizmetleri verilmeli.”