CHP’den AB’ye bütçe tepkisi

CHP, AB’nin 2021-2027 yıllarını kapsayan bütçesinde Türkiye’ye yer verilmemesine tepki gösterdi. TBMM AB Uyum Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, “AB’nin Türkiye ile ‘köprüleri atmak’ anlamına gelen bu kararını tasvip etmiyoruz. Diyalog çağrımızı yineliyoruz” dedi.

Komisyonun CHP’li üyeleri Selina Doğan, Onursal Adıgüzel, Nurettin Demir, Niyazi Nefi Kara, Sibel Özdemir ve Özkan Yalım ortak açıklamayla birliğin yedi yıllık bütçesini değerlendirdi. CHP’li vekiller, “Bu karar, AB’nin Türkiye’ye karşı gösterdiği en net tavırlardan biri oldu. AB, Türkiye’nin üyeliğini istemediğini bu kararla ifade etti. AB’nin Türkiye ile ‘köprüleri atmak’ anlamına gelen bu kararını tasvip etmiyoruz. Diyalog çağrımızı yineliyoruz” dedi.

‘Üzücü ama şaşırtıcı değil’
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Parti olarak hem AB’ye hem hükümete yaptığımız çağrıların karşılık bulmaması ülkemiz açısından istenmeyen sonuçlara yol açıyor. Türkiye’nin onlarca yıllık AB birikimi heba oluyor. Gelinen nokta üzücü olmakla birlikte bizim açımızdan şaşırtıcı değil. Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’deki anayasa değişikliğinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde Türkiye ile üyelik müzakerelerin askıya alınması yönündeki kararına karşın Türkiye’nin AB değerlerine ters bir düzenlemede ısrar etmesi kaçınılmaz olarak bu sonucu doğurdu.”

Demokratikleşme çağrısı
Hükümete seslenen vekiller, “AB’nin bu kararın ardından Türkiye, başta yargı bağımsızlığı ve demokratik kurumların güçlendirilmesi için düzenlemeler yapmak zorunda. Mevcut durum sürdürülebilir değil. Türkiye bir an önce demokratikleşme yolunda adımlar atmalı ve AB değerlerine dönüş sağlamalı” dedi.