CHP’den ‘Adalet Raporu’

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyesi Süleyman Bülbül, son üç ayda yaşanan hukuk dışı uygulamalara ilişkin bir rapor kaleme aldı. Her alanda hak ihlallerinin yaygınlaştığı kaydedilen Adalet Raporu’nda, hukuksuzluklarda mevcut iktidarın sorumluluğuna vurgu yapıldı.

CHP’li Bülbül tarafından kaleme alınan raporda, “Düşüncelerini dile getirmeye çalışanlar her zamanki gibi susturulmaya çalışıldı. Yurttaşlar, adaletsizlik, hukuksuzluk ve hak gaspları ile mücadele etmeye devam etti. Engellenen haberlerin yüzde 42’si doğrudan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ailesi, partinin belediye başkanları veya yöneticileri ile ilgiliydi. Hak ihlallerine ilişkin koruyucu mekanizmaların etkili olması bir yana, ihlaller, insan haklarını korumak ve geliştirmekle yükümlü makamlar tarafından gerçekleştirilmeye devam edildi” ifadeleri kullanıldı.

CUMHUR İTTİFAKI ETKİSİ

Hak ihlallerinin ve adaletsizliklerin Türkiye için sıradanlaştığı ancak bunun mevcut iktidarın yönlendirmeleri sonucu oluştuğu ifade edilen rapordan öne çıkanlar şöyle:

“Hak ihlallerine ilişkin koruyucu mekanizmaların etkili olması bir yana, ihlaller insan haklarını korumak ve geliştirmekle yükümlü makamlar tarafından gerçekleştirilmeye devam etmektedir. Bu bağlamda Türkiye’de hak ihlallerinin, Cumhurbaşkanı, atanmış bakanlar ve cumhur ittifakı mensubu siyasi parti başkan ve üyeleri tarafından sahiplenildiği veya bizzat onların söylemleri neticesinde gerçekleştirildiği görülmektedir. Hak ve özgürlüklere yönelik yaklaşım, ülkedeki siyasi pozisyonlardan doğruca etkilenmektedir. Cumhur İttifakı düzenli olarak bu ihlallere devam etmektedir. Bu sebeple yaptığımız raporlamalar, ülkeyi tek kişi yönetimine, demokrasi ve hukuk buhranına sürükleyen yapı devam ettiği sürece bir sorumluluk duygusuyla sürdürülecektir.”