CHP, başörtüsü ve aileye yönelik Anayasa değişikliği teklifi için ‘Tutum Belgesi’ni açıkladı. AKP ve MHP’nin amacının başörtüsü konusunu siyasi istismar amacı olarak kullanmak olduğu vurgulanan belgede, "Bu işi ne kadar istismar etmek isterlerse istesinler başarılı olamayacaklar" denildi.

CHP’den Anayasa teklifi için tutum belgesi: AKP ve MHP’nin amacı siyasi istismar

BirGün Ankara

CHP, TBMM Anayasa Komisyonu’nda AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilen başörtüsü ve aileye yönelik Anayasa değişikliği teklifi için ‘Tutum Belgesi’ni açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan tarafından açıklanan Anayasa Teklifi Tutum Belgesinde, “AKP ve MHP’nin amacının çözüm değil, başörtüsü konusunu siyasi istismar amacı olarak kullanmak olduğunun açıkça ortaya çıkmıştır” ifadelerine yer verildi.

Anayasa Teklifi Tutum Belgesi’nde, bir süre sonra TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanacak Anayasa değişiklik teklifinin ortaya çıkış süreci anımsatılarak, “3 Ekim 2022 tarihinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı video paylaşımıyla, ‘kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkarmak, yasal güvenceye almak, tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkarmak, bu yarayı sonsuza kadar kapatmak için’ CHP milletvekilleri olarak kanun teklifi vereceğimizi ilan etti. Bu adım Erdoğan ve Cumhur ittifakının başörtüsü konusunu sürekli bir istismar aracı yapma girişimine karşı toplumun belirli bir kesiminde ortaya çıkan endişeleri giderme amacına dönük samimi bir girişimdi. Aynı zamanda Erdoğan için de bir samimiyet testiydi” denildi.

GÜVENCE BİZİZ

“Erdoğan’ın derdinin başörtüsü meselesini çözmek olmadığı, konuyu sürekli siyasi istismar aracı olarak gündemde tutmak olduğu bu teklife karşı derhal reaksiyon göstermesi ile ortaya çıktı. ‘Bu bizim için bir gollük pas’ diyerek aslında yararlanma ve istismar amacını da ifşa etmiş oldu” denilen belgede, şu ifadelere yer verildi:

“Kanun teklifi kabul edilerek bütün endişeleri gidermek mümkünken, daha geniş bir tartışma alanı açarak Anayasa değişikliği önerdi. Hem de konu sadece başörtüsü ve kılık kıyafet özgürlüğü iken, aslında Medeni Kanun ve Nüfus Kanunu'nda açıkça düzenlenmiş ve ayrıca düzenleme yapılması gereksiz olan ‘evlenme kadın erkek arasında olur’ gibi bir maddeyi de ekleyerek. Amacının çözüm değil yokuşa sürmek olduğu ortaya çıktı. Samimiyet testinden sınıfta kaldı… AKP ve MHP’nin teklifi başörtüsü konusunda başını örtenleri koruma altına alırken başı açık olanlara ilişkin aynı ölçüde bir koruma sağlamıyor… Bu işi ne kadar istismar etmek isterlerse istesinler başarılı olamayacaklar. Kanun teklifimizi kabul etmeseler de Anayasa Komisyonu'nda verdiğimiz değişiklik önerisine ‘hayır’ demiş olsalar da hiç kimse korkmasın. Herkesin hak ve özgürlüklerinin güvencesi biziz. Başını örtenin de açanın da güvencesi biziz.”