Boğaziçi protestoları sonucu tutuklanan öğrencileriden ikisinin ailesinin AKP'li olduğu ortaya çıktı. Bir öğrencinin annesinin AKP Kadın Kolları Başkanı olduğu da kaydedildi. CHP heyeti, öğrencileri cezaevinde ziyaret etti.

CHP’den Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan öğrencilere ziyaret

BİRGÜN/ ANKARA

Boğaziçi protestoları kapsamında tutuklanan öğrencileri cezaevinde ziyaret eden CHP, bir an önce öğrenciler hakkında tahliye kararı verilmesi gerektiğini ifade etti. Heyete konuşan öğrenciler ise hak ihlaline maruz kaldıklarını anlattı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi ile Veli Ağbaba, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’dan oluşan heyet, Bakırköy, Metris ve Maltepe cezaevlerinde Boğaziçi Üniversitesi protestoları nedeniyle tutuklanan öğrencilerle görüştü. Ziyaretlerine ilişkin hazırlanan raporda, öğrencilerin görüşlerine yer verildi.

Bakırköy Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Şilan Delipalta, heyete Kadıköy’deki eylemler nedeniyle gözaltına alındığını, bugüne kadar kesinleşmiş hiçbir cezası olmadığını belirterek, “Hiçbir örgütle ilişkim yok. Bizim üniversiteye atanmış Mahmut Ak isimli bir kayyum rektör vardı, onunla mücadele ettik, Boğaziçi’nde de benzer bir durum olunca, katkı vermeye gittik. Bir üniversiteye atanan kayyım rektör, sadece o üniversitenin değil bütün üniversitelerin derdidir, tüm öğrencilerin dayanışma içinde olması gerekir” dedi.

AİLEM AK PARTİLİ

“Boğaziçi Dayanışma” hesabını yönettiği iddia edilen Beyza Buldağ ise Boğaziçi’nde eğitim görürken Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Bölümü’ne yatay geçiş yaptığını belirterek, “Derslerim uzaktan olduğu için 3 aydır evden dışarı çıkmadım, İzmir’deydim. Bademcik rahatsızlığım nedeniyle İzmir’deki protestolara bile katılmadım. Sabahın 05.00’inde telefonumu aldılar, şifremi sordular. Boğaziçi Dayanışma hesabını kullandığım iddiasıyla alındım. Bu hesabı daha önce kullanıyordum ama Mimar Sinan’a geçince kullanmayı bıraktım. O hesaptan suç işlendiği de yok ama o hesabı ben en son 1 sene önce kullandım, bu sebeple beni gözaltına aldılar. Ailem AK Partili, iktidarın bu yüzüyle sabahın 5’inde karşılaşmalarından dolayı çok şaşırdılar, endişelendiler” dedi.

NASIL HELALLEŞECEK?

Metris Cezaevi’ndeki Doğu Demirtaş ise Boğaziçi Fizik bölümünü ilk ve tek tercih olarak kazandığını, idealinin bu bölümde okumak olduğunu, anneannesi ve dedesinin de fizikçi olduğunu, çocukluğunda beri fizike meraklı olduğunu belirtti. Demirtaş, “Ailem AK Partili. Annem Gamze Demirtaş, AK Parti’nin Sarıyer Kadın Kolları İlçe Başkanıdır. Kayyum rektör konusunda ne yapalım diye düşününce sanatla sesimizi duyuralım istedik. Bir yarışma yaptık, 400 tane eser geldi, ilk gelenler duvarlara asıldı, daha sonraki eserler yere konuldu. Eseri yapan da biz değiliz, yeri koyan da biz değiliz. Bu durumun videosu çekilmiş. İnsanlar Kabe fgürünün yerde olmasına sinirlendi, ertesi gün Selahattin’le birlikte Kabe fotoğrafının asılmasını istedik. Eseri asan biz değiliz ama asılmasına ön ayak olan, asılmasını sağlayan kişileriz. Bu esnada da fotoğraf çekildi. Bizim olayla ilgimiz bu kadar. Yaşananlardan sonra 3 kişi bizi takip etmeye başladı, korktuğumuz için polisi aradık, polis arabası geldi bizi aldı, evimize götürecekti. Ancak şikayet için karakola gitmeye karar verdik, ifademizden sonra tutuklandık. Biz şikayetçi olmasak belki bunlar başımıza gelmeyecekti” ifadelerini kullandı.

ANAYASAL HAKKIN KULLANILMASINI ENGELLİYOR

CHP heyeti, görüşmeler hakkında kaleme aldığı açıklamada ise tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektöre karşı çıktıkları için anayasal hakkını kullanan öğrencilerin, gençlerin yürütme temsilcileri tarafından ‘terör örgütü üyesi’ ilan edildiği bir süreci yaşıyoruz. Bir anayasal hakkın kullanılmasının engellemeyle karşılaştığı, yasaklandığı bir süreci yaşıyoruz. CHP barışçıl tüm protesto gösterilerinin yanında durmaya, bu gösterilere karşı kullanılan orantısız polis şiddetini teşhir etmeye ve haksız tutuklamalara karşı çıkmaya devam edeceğiz.”