CHP’li Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz'un tutuklanması sonrası CHP İl Başkanı Deniz Yücel basın açıklaması düzenledi. Yücel, “Belediye başkanımızın yanındayız” dedi.

CHP'den 'Burak Oğuz' açıklaması: "Belediye başkanımızın yanındayız"

AYCAN KARADAĞ

Yerel seçimlerde CHP’den Urla Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Burak Oğuz’un FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanmasının yankıları sürüyor. Başkan Oğuz’u adliyeye davet eden savcılık yapılan sorgulamada tutuklama kararı verirken dosyanın içeriğinde “mahrem imam görüşmeleri” ve “Bylock hattı” iddiaları yer aldı. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Oğuz, savcının talebi üzerine sulh ceza mahkemesi kararıyla cezaevine gönderildi. Yaşanan gelişmelerin ardından bugün CHP İl Örgütü, basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına CHP’li belediye başkanları, milletvekilleri ve parti yöneticiler katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ise Rusya gezisinde olması nedeniyle basın açıklamasına katılamadı.

"HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR"

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Deniz Yücel, “Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının daveti üzerine 16 Aralık 2019 günü sabah saatlerinde avukatıyla birlikte Cumhuriyet Başsavcılığına gitmiş, soruşturma başsavcılığına ifade vermiştir. Savcılık makamınca FETÖ/PDY üyesi olduğuna dair hakkında delil bulunduğu gerekçesiyle tutuklama istemiyle Suç ve Ceza Hakimliğine sevk edilmiş, yapılan sorgu sonrasında tutuklanmasına karar verilmiştir. Dosyada kısıtlanma olduğu için dosya içeriğiyle ilgili bilgi veremiyoruz. Hukuki süreç devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Ancak dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar var" diyen Yücel, "Anayasamızın 38’inci maddesine göre suçluluğu hükmen sabit olunana kadar kimse suçlu sayılamaz. Anayasamıza göre ve ceza mahkemesine göre tutuksuz yargılanma asıl. Oğuz 31 Mart yerel seçiminde yüzde 67,5 gibi rekor bir oyla belediye başkanı seçilmiştir. Halkın seçtiği kamu görevi ifa eden bir kişinin savcılık makamınca ifadeye davet edilip kendi avukatıyla gidip ifade vermesinden sonra tutuklanması, hukuku, vicdanı ve 66 bin Urlalı hemşehrilerimizi yaralamıştır" diye konuştu.

Tutuklama kararı verilmesi için her şeyden önce kuvvetli suç şüphesinin bulunması gerektiğini söyleyen Yücel, "Bunun yanında kaçma şüphesi, delil karartma, delil gizleme ya da yok etme sebeplerini bir arada bulunması gerekiyor. Somut olayda bu koşulların hiçbiri mevcut değil. Seçilmiş belediye başkanı hakkında yürütülen bir soruşturma var, Cumhuriyet Başsavcılığının ifade daveti var, belediye başkanı kendi avukatıyla savcılığa gidip ifade vermesi söz konusu ardından verilen bir tutuklama kararı var. Bu şekilde verilen karar demokrasiye darbe vurulması demektir" dedi.

“CHP, FETÖ İLE MÜCADELE EDEN BİR PARTİDİR”

Yücel, açıklamasına şöyle devam etti: "CHP geçmişte birlikte yol yürütüp sonradan çıkarları çatışında yollarını ayıranlar gibi değil, her zaman geçmişte de bugün de gelecekte de yarında FETÖ’nün karşısında olan FETÖ ile mücadele eden bir partidir. Bu olaydan siyasi manevrayla kendilerine hareket alanı yaratmak isteyenlere bu fırsatı vermeyeceğiz. Belediye başkanımızın yanındayız, hukuki sürecin takipçisiyiz, hukukçularımız gerekli çalışmaları yapmaktadır. Tutuklama kararına en kısa zamanda itiraz edilecek. Belediye başkanımızın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşacağına ve bu suçlamadan aklanacağına inanıyoruz.”