CHP, Seçim Kanunu teklifine Cumhurbaşkanı'nın seçim yasağından muaf tutulması, seçim barajı ve seçim kurullarının lağvedilmesi konularında itirazlarda bulunacak.

CHP'den Cumhur İttifakı'nın Seçim Kanunu teklifine 3 temel itiraz

Cumhur İttifakının TBMM'ye sunduğu Seçim Kanunu teklifi, bugün Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek. CHP, teklife Cumhurbaşkanı'nın seçim yasağından muaf tutulması, seçim barajı ve seçim kurullarının lağvedilmesi konularında üç temel itirazda bulunacak. 15 başlıkta değişiklik ve ek madde önergesi sunacak olan CHP, parmak boyasının yeniden getirilmesimi de isteyecek.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya'ya konuşan Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, getirilen teklif için “Bu seçim sandığına vurulan kilit, siyasetin sonu” dedi.

Kaboğlu teklife yönelik 3 temel itirazlarını şöyle sıraladı:

"CUMHURBAŞKANI'NIN SEÇİM YASAKLARINDAN BAĞIŞIK TUTULMASI KABUL EDİLEMEZ"

"Düzenlemeyle Cumhurbaşkanı seçim yasağından bağışık tutuluyor. Buna tuzak, hatta tuzağın ötesinde bu öneriye konulmuş bomba diyorum. Çünkü Cumhurbaşkanı devlet başkanı, Varlık Fonu başkanı, başkomutan… Sayamayacağım kadar 'baş' sıfatı var. Siz Cumhurbaşkanı'na seçim yasağı uygulamazsanız iki taraf olur: Devlet ve diğerleri. Siyasal partiler eşit şartlarda yarışmayacak. Bu anayasada düzenlenen siyasal partilerin serbest yarışması ile ilgili özgürlük ilkelerinin geçerli olmayacağı anlamına gelir. Anayasanın serbest ve eşit oy ilkesi tümüyle ihlal edilmiş olacak. Fiilen böyleydi denilebilir ama fiilen böyle olması başka, sizin bunu açıkça yasaya koymanız başka. Bu kabul edilemez bir durum. Yüzde 10 barajının yarattığı eşitsizlikten çok daha vahim bir durumdur. Çünkü serbest yarışmayı ortadan kaldırıyor."

"BARAJ SIFIRLANMALI"

"Yüzde 10 baraj konusunda bizim önerimiz barajın sıfırlanması. Barajın anlamı yok. 6 partinin mutabakat metninde yüzde 3 denildi ama bu parlamenter sisteme dönüş için önerildi."

"OLUŞMUŞ SEÇİM KURULLARI NASIL LAĞVEDİLECEK?"

"Seçim kurullarına dokunuluyor. Açıkça seçim kurulları 'istediğim gibi oluşturacağım, yönlendirebileceğim seçim kurulu olacak' yaklaşımı… Kura deniyor ama kurayı kim nasıl düzenleyecek? Noter huzurunda mı, siyasi parti temsilcileri huzurunda mı olacak? Katılmak istemeyen dilekçe verecek deniliyor. Kulağa mı fısıldanacak bunlar. Yıllarca uygulanan nesnel ölçütten, kuraldan ayrıldığınızda doğru yolu bulmanız mümkün değil. Ocak ayında seçim kurulları başkanları belli oldu. Oluşmuş olan kurulu nasıl lağvedersiniz?"

"2018’DE GETİRDİĞİNİZİ NEDEN DEĞİŞTİRİYORSUNUZ?"

Kaboğlu ayrıca milletvekili seçiminde ittifak oylarının etkisini ortadan kaldırıp her partinin aldığı oya göre milletvekili çıkarmasını düzenleyen maddeyi de eleştirdi. Kaboğlu bu madde görüşmelerinde iktidarı “2018’de getirdiğinizi neden değiştiriyorsunuz” diye sorgulayacaklarını söyledi.

MÜHÜRSÜZ OY ZARFLARI KABUL EDİLMESİN

Görüşmelerde CHP’li üyeler eleştiri ve itirazlarının yanı sıra önerilerini de dile getirecek. Anayasaya aykırı olduğu ifade edilen maddelerin metinden çıkarılması istenirken 15 başlıkta değişiklik ve ek madde önergesi sunulacak.

Kaboğlu, CHP grubu olarak verecekleri 15 önerge içinde ilkinin 2008 yılında kaldırılan parmak boyasının yeniden getirilmesi olacağını söyledi.

Komisyon’da gündeme getirecekleri diğer önerileri ise “Mühürsüz oy pusulası zarflarının kabul edilmemesi, engellilerin tek başına oy kullanabilmesi için her türlü araç gerecin sandıkta bulundurulması ve teknik alt yapının hazırlanması, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi pusulalarının ayrı zarflara konulması, yurt dışı seçim çevresi oluşturulması, yüzde 1 oy almış partilere Hazine yardımı yapılması” olarak sıraladı.

TEKLİF AYNEN YASALAŞIRSA HIZLA AYM’YE BAŞVURULACAK

Kaboğlu teklifin itirazlara rağmen bu haliyle yasalaşması durumunda hızla Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuru yapacaklarını da sözlerine ekledi.