CHP'den Demirtaş açıklamaları: Bir an önce tahliye edilmelidir

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki karara CHP'den üç ayrı açıklama geldi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu; "Hukuk devletine saygılı yönetim var algısını yaratmak istiyorsak, AİHM kararına uymamız lazım" dedi.

Halk TV'de Çağlar Cilara'ya konuşan CHP PM üyesi avukat Gamze Pamuk Ateşli ise, AİHM'in Demirtaş kararının sevindirici olduğunu söyleyerek, Demirtaş'ın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Ateşli açıklamasında özetle şunları kaydetti:

"Biz bu karara uyulmasını talep ediyoruz. Bir an önce serbest kalmasını diliyor, temenni ediyoruz. Türk yargısının bağımsız olduğunu görmeye gerçekten hasretiz. Bu karar hepimizi sevindiren bir karar, en azından hukuksuzluğun son bulma ihtimaliyle de karşı karşıyayız."

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, #SelahattinDemirtaş'ın haklarının birçok maddeden ihlal edildiği yönünde karar verdi. Demirtaş'ın bu kadar uzun süredir siyasi nedenlerle tutuklu olduğu böylece tescillenmiştir, bir an önce tahliye edilmelidir. Türkiye, Avrupa Konseyinin kurucu üyesidir. AİHM kararları, AİHS m. 46 ve Anayasa m. 90 gereği hem uluslararası hukuk alanında, hem de iç hukukta bağlayıcıdır." yorumunda bulundu.

KILIÇDAROĞLU: KARARA UYULMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AİHM’in Demirtaş’a dair verdiği karar için “AİHM kararına uymamız lazım. Ama gönül isterdi ki bu kararı Anayasa Mahkemesi verebilsin” değerlendirmesinde bulundu.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, köşesindeki bugünkü yazısında görüştüğü Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki sözlerine yer verdi:

“Dünyada hukuk devletine saygılıyız… Hukuk devletine saygılı yönetim var algısını yaratmak istiyorsak, AİHM kararına uymamız lazım; uyuyoruz da zaten. Veya onun karşılığında tazminat ödeniyor. Dolayısıyla kararın içeriğini görmeden, bilmeden bir şey diyemem. Ama gönül isterdi ki bu kararı Anayasa Mahkemesi verebilsin; öncelikle görüşüp bir hukuksuzluk, haksızlık varsa önce o ortaya koyabilseydi...”