CHP Milletvekili Mahmut Tanal, zaruri ihtiyaç olan doğal gazda KDV ve ÖTV'nin kaldırılmasını öngören iki ayrı kanun teklifini Meclis’e sundu.

CHP'den doğal gazda KDV ile ÖTV alınmasın teklifi


Pırlantanın KDV ve ÖTV’den muaf tutulduğunu hatırlatan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, zaruri ihtiyaç olan doğal gazda da KDV ve ÖTV’nin kaldırılmasını öngören iki ayrı kanun teklifini Meclis’e sundu.

Dünyada doğal gaz fiyatları son bir yılda yüzde 50 oranında düşerken, Türkiye’de doğal gaza bir ay içerisinde yüzde 30 zam yapılması tartışılıyor. CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal da doğal gaz satışından Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmamasını öngören iki ayrı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Tanal’ın hazırladığı 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin gerekçesinde, doğal gazın bir lüks ya da özel tüketim olmayıp vatandaşın zaruri bir ihtiyacı olduğu belirtilerek, "Nitekim doğal gazın yaygınlaşması ile artık diğer ısınma ve ısıtma şekilleri kullanılmamaya başlanmış ve tüm gerekliliklerini yitirmişlerdir. Bu noktada doğal gaz hayatın sürdürülebilmesi için adeta bir gereklilik noktasına gelmiştir” denildi.

PIRLANTA HATIRLATMASI

Tekliflerin gerekçesinde, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak devletin, vatandaşların doğal gaz gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olduğu vurgulandı. İlgili kanunlar kapsamında pırlanta, elmas, yakut gibi değerli taşların ÖTV ve KDV kapsamında olmadığının hatırlatıldığı gerekçede, vatandaşın zaruri ihtiyacı olan ve çoğu bölgede ısınma, mutfak ve banyo ihtiyaçları için herhangi bir alternatifi bulunmayan doğal gazın ÖTV ve KDV kapsamında olmasının, gerek hakkaniyete, gerekse de Anayasanın 2. maddesi ile güvence altına alınan sosyal devlet ilkesine tamamen aykırı olduğu vurgulandı.