Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Cumhurbaşkanı adayınızı açıklayın' çağrısına yanıt verdi. Özel, "Aday, sizin talep ettiğiniz değil, bizim uygun gördüğümüz yerde açıklanacak" diye konuştu.

CHP'den Erdoğan'ın 'adaylık' çağrısına yanıt
Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, "(Cumhurbaşkanı) Aday, sizin talep ettiğiniz değil, bizim uygun gördüğümüz yerde açıklanacak. Yeter, 19 yıldır her şeyi sen bilirsin ya o adayı da biz biliriz" dedi.

Özel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MALİ HAKLARINA İLİŞKİN TEKLİF

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülecek sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini de içeren kanun teklifinin, geçen yıl aralık ayında Meclis gündemine getirildiğini anımsatan Özel, iktidarın, daha olumlu düzenlemeler içeren yeni bir teklif hazırlamak üzere önceki düzenlemeyi çektiğini ancak söz verdikleri iyileştirmelerin hiçbirinin teklifte yer almadığını kaydetti. Özel, "Hemşireler, sağlık emekçileri, eczacılar, veterinerler yok. Aralıkta doktorlara verilen sözden de geriye gidiş var. Uzman doktora yapılacak iyileştirmenin yarısını geri almışlar" diye konuştu.

'FAHRETTİN KOCA MESLEKTAŞLARINI KANDIRDI'

Özel, önceki düzenlemede diğer sağlık meslek gruplarına yönelik iyileştirmelerin, son dönemdeki enflasyon oranları da dikkate alınarak artırılması gerekirken bu yasa teklifinde düşük olduğunu kaydederek, "Resmen Fahrettin Koca, kendi meslektaşlarını kandırdı, dolandırdı. Çünkü artık sanıyor ki pandemi geriledi, bundan sonra onlara o kadar ihtiyaç yok. Oysa ki sağlık sisteminde her bir sağlık emekçisine ayrı ayrı her gün, her an ihtiyaç var" sözlerini sarf etti.

AKP'Lİ AKBAŞOĞLU'NUN ENFLASYON AÇIKLAMALARINA YANIT

Özel, enflasyonla mücadelenin Merkez Bankası'nın görevi olduğunu, bankanın, bağımsız ve özerk kararlarla fiyat istikrarını sağlaması gerektiğini belirtti. Erdoğan'ın, "yanlış ekonomi politikalarının" enflasyonun çok yüksek oranlara yükselmesine yol açtığını dile getiren Özel, "Bugün gelinen noktada iktidar partisi, enflasyonu düşürmek için gerçek anlamda hiçbir şey yapmamaktadır. Göstermelik işler yapmaktadır. Enflasyonla mücadele edebilmek için buna inanmak gerekiyor. İktidar partisinin kadrolarının böyle bir hedefi de yok" görüşünü öne sürdü.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun, enflasyon oranlarına ilişkin önceki açıklamalarını anımsatan Özel, "Dün de 'Bu dönemde hiç kimseyi enflasyona ezdirmedik.' demiştir. Eğer Akbaşoğlu yerime toplantı yapmayı ve ekonomi konuşmayı kabul etse, hiç basın toplantısı yapmam. Çünkü şüphesiz seçimi kazanmamıza, AK Parti'nin kaybetmesine Akbaşoğlu'ndan daha çok katkı sağlayacak başka bir basın toplantısı yapılamaz" dedi.

ZORUNLU ZAMMI, MÜJDE DİYE ANLATAN BİR İKTİDAR

Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den, asgari ücrete 6 aylık enflasyon farkı olarak yüzde 45 artış yapılacağını açıklamasını istedi. Temmuz'da memur ve emekliye verilecek enflasyon farkına da işaret eden Özel, "Emekliye ve memura vereceği zorunlu zammı, müjde diye anlatan bir iktidarla karşı karşıyayız" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özel, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Erdoğan'ın ekonomiye yönelik bugünkü açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine Özel, "Halen daha kelimelerle oynayıp 'Türkiye'de yoksullaşma sorunu yok, satın alma gücünde azalma sorunu var.' diyor. Yoksulluğun bundan daha yalın tanımlamasını, anlatımını bilmiyorum" ifadelerini kullandı. Özel, mazot fiyatlarının dünyada bir, Türkiye'de 4 kat arttığını belirterek, "Traktörler 70 litre mazot alır, geçen sene bugün 460 liraydı. Bugün 1980 liraya doluyor. Eğer mazota dünyadaki kadar zam yapsaydınız 770 liraya dolacaktı" sözlerini sarf etti.

'SEÇİMİ YAPACAĞIZ, YERLERİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'

Cumhurbaşkanlığı adaylık tartışmalarına ilişkin bir soruyu Özel, "Halat elinde, çektik, paldır küldür devrildiniz buraya hep beraber. Erdoğan, Bahçeli, grup başkanvekilleri, Ömer Çelik, bizim tarafta. Şimdi kalkmışlar, ucundan tutuyor, 'adayınızı açıklayın.' Siz düştünüz, biz size açıklattırdık, sen bize açıklattıramadın. O zaman psikolojik iktidar el değiştirdi. Biz, iktidar refleksi gösteren bir partiyiz. AK Parti ve MHP de muhalefet refleksi gösteren parti. Bu ilanihaye sürmez. Herkes yerini yurdunu, görevini bilecek. Seçimi yapacağız, yerleri değiştireceğiz" diye yanıtladı.

Erken seçim kararı alınmasını isteyen Özel, "Genel Başkan'ımız dahil, haftaya salı gelecek erken seçim önergesine tam kadro destek vereceğiz, hodri meydan. Aday mı? Sen salı önergeyi getir, çarşamba adayı duyarsın. Aday, sizin talep ettiğiniz değil, bizim uygun gördüğümüz yerde açıklanacak. Yeter, 19 yıldır her şeyi sen bilirsin ya o adayı da biz biliriz kardeşim" diye konuştu.

AA