Erdoğan’ın, “Biz izin vermeden belediyeler borçlanamaz” sözlerine tepki gösteren CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir kişi, işi gücü bırakıp, bir kamu kurumu olan belediyelerin hizmetlerini engellemenin derdine düşer mi? Erdoğan düşüyor” dedi.

CHP’den Erdoğan’ın borçlanma uyarısına yanıt

Hüseyin Şimşek

Merkezi yönetimden yeterli desteği alamadığı için birçok projesini borçlanma yöntemiyle hayata geçiren belediyeleri uyaran AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunun da izne tabii olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, halkın acil sorunlarına çözüm üretmek için borçlanma yoluna giden belediyelere yönelik, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, herhangi bir tahvil müsaadesi vermedikten sonra hiçbir belediye borçlanmaya gidemez. Bu sonunda bana gelir, benim de onaylamam gerekir. Ben onamadan bu dış borçlanmayı yapamaz” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞTAN İNTİKAM ALIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Cumhurbaşkanı’nın belediyelere ilişkin ‘çalışmıyorlar’ iddialarını da hatırlatarak, “Erdoğan, yerel seçimlerde kazanamadığı belediyelerin hizmetlerini itibarsızlaştırmak için yalan ve iftiralara dayanan siyasetine devam ediyor. Bu siyaset anlayışı, aslında oyunu alamadığı vatandaştan intikam almak istediklerini gösteriyor” dedi.

“Erdoğan, iftiralarla yetinmiyor bir de belediyelerimizi dış borçlanma konusunda tehdit etmeye kalkıyor” diyen Torun, belediyelerin borçlanmadan hizmet götürmesinin mevcut bütçelerle mümkün olmadığını kaydetti. Torun, “Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir kişi, işi gücü bırakıp, bir kamu kurumu olan belediyelerin hizmetlerini engellemenin derdine düşer mi? Erdoğan düşüyor. AKP iktidarları, yerel yönetimlere çok büyük zararlar vermiştir. Türkiye’de 3 bin 225 olan belediye sayısı bin 389’a düşürülmüştür. Bin 836 belediyenin kapısına kilit vurulmuştur. Belediyelerin öz gelirleri, yüzde 60’lardan yüzde 40’lara indirilmiştir. Seçim beyannamelerinde belediyelerin yetki ve gelirlerini artıracaklarını vadeden iktidar, yerel yönetimleri merkezin ‘transfer bütçesine’ yani vesayetine mahkum etmiştir” dedi.

GÖLGE ETMEYİN

AKP’nin devletin kurumlarını kullanarak, kendi belediyelerine her türlü imkanı sunduğunu ancak muhalefet belediyelerinin en haklı taleplerini bile karşılamadığını dile getiren Torun, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Belediyelerimiz, vatandaşa hizmet götürebilmek için her türlü imkana başvuruyor. Bunlardan birisi de yurt dışı borçlanma. Erdoğan şimdi hiç utanmadan, ‘borçlanmanıza da izin vermem’ diyerek tehdide başlıyor. Belediyeler, iktidarın kötü yönetimi ve partizan politikaları nedeniyle aksayan hizmetlerini hayata geçirmek için yurt dışından kaynak arıyor. Bizim belediyelerimiz iktidarın veremediği hizmetleri yerelde veriyor, çılgın projelerin peşinden koşmuyor. Pandemi desteklerinden, ücretsiz süt dağıtımına, ucuz ekmek üretiminden köylere internet hizmetine, öğrenci, üretici ve esnaf desteklerine kadar hizmet vererek kara propagandaları boşa çıkarıyor. Ve uluslararası piyasaların güven duyduğu belediyelerimiz Hazine’den dahi daha düşük faizlerle borçlanıyor. İşte iktidarı rahatsız eden, panikleten tablo budur. Erdoğan, halkımızın belediyelerimize duyduğu güveni kıskanıyor.”