Glasgow'da düzenlenecek olan BM İklim Zirvesi'nde Biden ile görüşmesi planlanan Erdoğan, Glasgow'daki görüşmelere 'gerek kalmaması' sonucu programını iptal etti. Duruma tepki gösteren CHP’li Murat Bakan, "Biden ile sonunda görüşebildi. Bu da ona yetti. 'Dünya için son şansımız' olarak tanımlanan, yaklaşık 120 dünya liderinin katılacağı bu konferansa ülkemizin Cumhurbaşkanı gelmekten vazgeçti. Utanıyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP’den Glasgow programını iptal eden Erdoğan’a tepki: Biden ile görüşmesi ona yetti

HABER MERKEZİ

İskoçya’nın Glasgow kentinde dün (31 Ekim) başlayan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi planlanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Biden ile daha önce görüşme sağlamasının ardından ülkeye döndü.

Erdoğan’ın Glasgow programını iptal etmesini eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Biden ile sonunda görüşebildi. Bu da ona yetti. ‘Dünya için son şansımız’ olarak tanımlanan, yaklaşık 120 dünya liderinin katılacağı bu konferansa ülkemizin Cumhurbaşkanı gelmekten vazgeçti. Çünkü onun anladığı anlamda dünya lideri olmak tam da bunu gerektirir. Utanıyoruz” dedi.

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nden sonra BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26'ncı Taraflar Konferansı (COP26) için de 1-2 Kasım'da Birleşik Krallık'a gidecekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın konferansın düzenleneceği Glasgow'da görüşmesi bekleniyordu. Biden ile planlanan tarihten önce görüşen Erdoğan, Glasgow'daki görüşmelere 'gerek kalmaması' sonucunda programını iptal etti. AA'nın aktardığına göre, Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan özel uçak "TUR", saat 00.20'de Atatürk Havalimanı'na indi.

CHP’Lİ BAKAN: UTANIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı ile G20’de görüşmesinin ardından Glasgow programını iptal etmesini eleştiren CHP İzmir Milletvekili Bakan, “Erdoğan’ın gündemi iklim krizi değil, hiçbir zaman da olmadı. İklim krizi, ülkemiz, gezegenimiz, geleceğimiz için yaşamsal bir konu. Ancak Erdoğan için yaşamsal değil. Çünkü iklim krizi, onun iktidarını pekiştirmesi, iç politikada esip gürlemesi, toplumsal parçalanma yaratması ya da tabanını konsolide etmesi için uygun bir konu değil. Roma’da Biden ile sonunda görüşebildi. Bu da ona yetti. ‘Dünya için son şansımız’ olarak tanımlanan, yaklaşık 120 dünya liderinin katılacağı bu konferansa ülkemizin Cumhurbaşkanı gelmekten vazgeçti. Çünkü onun anladığı anlamda dünya lideri olmak tam da bunu gerektirir! Utanıyoruz” dedi. Kömürden çıkış çağrısını yineledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan ile İzmir Milletvekili Mahir Polat, İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayan 26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı’na gitti.

chp-den-glasgow-programini-iptal-eden-erdogan-a-tepki-biden-ile-gorusmesi-ona-yetti-938432-1.
CHP Milletvekili Murat Bakan

‘KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETMEYE DEVAM EDEMEZSİNİZ’

CHP’li Murat Bakan, tüm Bakanlıkların ‘iklim krizi’ hassasiyetini önceleyerek koordine olmaları gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı, ‘2053 net sıfır emisyon’ niyet beyanını G20 liderleriyle paylaştığını duyurdu. İmzaladığımız Paris Anlaşması’nı parlamentomuzda onaylamamızın bile beş yıl sürdüğünü düşünürsek, iktidarın açıkladığı niyet beyanları ve belirledikleri hedefler maalesef gerçekten uzak.

Büyük laflar, çılgın projeler değil; gerçek hedefler koymalı, iklim dostu projeler üretmeliyiz. Emisyon üreten ulaşım, tarım, enerji politikalarında azaltıma yönelik köklü değişikliklere ihtiyaç var örneğin. Paris’i onaylamak için çok mücadele verdik. Onaylamamız çok büyük bir adım olsa da tek başına yetersiz. Bir an önce Paris hedefleri doğrultusunda politikalarımızı değiştirmeli ve uygulamaya başlamalıyız. Vaktimiz çok az. Tahmin ettiğimizden çok daha hızlı bir şekilde iklim krizinin yıkıcı etkileri bizleri vuracak. Bu yaz yaşadığımız yangınlar, seller iklim yıkımının birer fragmanıydı.

‘KURAKLIKTAN DEM VURUP DİĞER YANDAN VAHŞİ TARIMSAL SULAMADA ISRAR EDEMEZSİNİZ’

Sadece karbon salınımından ya da sınırda karbon vergisinden de bahsedemeyiz; aşırı ve ani yağışlara kentlerimizi hazırlamak, kuraklıkla mücadelede önlemlerimizi almak zorundayız. Bunun için de tüm Bakanlıkların ‘iklim krizi’ hassasiyetini önceleyerek koordine olmalarını sağlamak gerekiyor. Bir yandan iklim kriziyle mücadele ederken, diğer yandan dünyanın çöpünü ülkemize getiremezsiniz. Bir yandan ‘2053 net sıfır emisyon’ derken diğer yandan karbon yutak alanlarımız olan ormanlarımızı maden uğruna katledemezsiniz. Bir yandan kuraklıktan dem vurup diğer yandan vahşi tarımsal sulamada ısrar edemezsiniz. Ve Erdoğan, ‘yeşil kalkınma devrimi’ hedefinden bahsederken, kömürden elektrik üretmeye devam edemezsiniz.

Kömürden çıkış sürecini hızla başlatmalı, çıkış taahhüdü vermeliyiz. Çağrımızı yineliyoruz; bir an önce yeni kömürlü termik santral yapmayacağımızı ve mevcut santrallerin o bölge halkının sosyoekonomik koşullarını da dikkate alarak adil geçiş ile ne zaman kapatılacağımızı ilan etmeliyiz.”