CHP, on binlerce tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesini sağlayan infaz düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

CHP'den infaz düzenlemesinin iptali için AYM'ye başvuru

CHP, infaz düzenlemesinin usul yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Başvuruyu Anayasa Komisyonu Üyesi CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır yaptı. Başvuruda 'genel veya özel af ilanını içeren kanun teklifleri' başlıklı TBMM İç Tüzüğünün 92'nci maddesine atıfta bulunularak, "Genel veya özel af ilanını içeren tekliflerin Genel Kurulda kabulü Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile mümkündür" denilerek, kanunun oylamasında TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (360) çoğunluğunun aranması gerektiği belirtildi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, başvuru öncesinde "Anayasa Komisyonu üyemiz Ali Mahir Başarır biraz sonra 14 Nisan’da kabul edilen infaz kanununa ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak," duyurusunu yapmıştı.

Altay yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Meclis'ten geçen tasarı tam bir adaletsizlik içermektedir. Bu bir şekil başvurusudur. Şekil şartları yerine gelmemiştir. Kabul edilen kanun teklifin maddeleri af olduğu için hem maddelerde hem de tümünde 5/3 çoğunluk arandığı için açıkça Anayasa ihlali olmuştur. İhlalin olduğu yerde Anayasa'nın bize verdiği hakkı yerine getireceğiz. Şekil yönünden bir başvuru zaten. Anayasa 88, 89 ve içtüzük maddelerine göre bu hakkı kullanmasak olmazdı."

İNFAZ DÜZENLEMESİ

AKP ve MHP’nin koronavirüs salgınını gerekçe göstererek birçok adli hükümlünün tahliyesi için hazırladığı İnfaz Kanunu’na yönelik torba yasa teklifi, TBMM’de 14 gün süren görüşmelerin ardından kabul edilmişti. 15 bini izinli olmak üzere yaklaşık 105 bin kişinin cezaevinden salıverilmesi bekleniyordu.

TBMM’ye 31 Mart’ta sunulan ve hafta sonları dahil ara vermeden görüşülen torba teklifin kabul edilmesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yılını, müebbet hapis cezası alanlar 24 yılını, diğer mahkumlar da cezalarının yarısını cezaevinde geçirdikten sonra tahliye olması öngörülmüştü. Düzenlemeden devlete karşı suç işlediği öne sürülenler yararlanamıyor. Gazetecilerin, düşünce suçlularının, örgüte üye olmasa dahil yardım veya propaganda cezası alanların salgın riskine karşın cezaevinde kalmasına neden olacak yasa değişikliğinden katiller, istismarcılar, uyuşturucu suçluları, çek senet suçluları gibi kişiye karşı suç işleyenler yararlandı.