CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığına sundu. Teklifin amacı, ağır ve tehlikeli iş kollarında istihdam edilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının TTB ve TMMOB'ye üyeliği ‘zorunlu’ olacak.

CHP’den iş kazalarına karşı etkin denetim öngören kanun teklifi
Fotoğraf: AA

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, iş kazalarına karşı etkin denetim öngören İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini Meclis Başkanlığına sundu.

Kanun teklifi ile ağır ve tehlikeli iş kollarında istihdam edilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü tarafından oluşturulacak bilgi sisteminden seçilerek görevlendirilmesine, görevlendirilen iş yeri hekimlerinin Türk Tabipler Birliği'ne, iş güvenliği uzmanlarının Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne üye olmalarının zorunlu olmasına, bu kurumlarca mesleki ve etik yönden denetlenmeleri ve görevlendirilen iş yeri hekimleri ile iş güvenliği uzmanlarının raporlarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çevrimiçi olarak göndermeleri amaçlanıyor.

“İŞÇİ ÖLÜMLERİ BİLİMSEL VERİLER IŞIĞINDA ENGELLENEBİLİR”

Teklif sahiplerinden CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş cinayetlerinin ‘kader’ veya ‘fıtrat’ olmadığını belirterek, işçi ölümlerinin bilimsel veriler ışığında engellenebilir olduğunu söyledi. Kasap, yaşanan faciaların ‘fıtrat’ denilerek geçiştirilmesinin, sorumluların cezasız kalmasının önünü açtığını belirtti. Bu durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kasap, yıllardır yaşanan her iş cinayetinin üstünün kapatılmasıyla yeni katliamlara ve yeni acılara sebep olacağını ifade etti.

Kasap, iş sağlığı ve güvenliği alanında gerekli eğitimlerin ve yasal düzenlemelerin yapılmasının elzem olduğunu belirtti. Vermiş oldukları Kanun Teklifi ile iş sağlığı ve güvenliği alanında iş kazalarına karşı etkin denetim öngördüklerini belirten Kasap, "Bu teklifin yasalaşması lazım" dedi.

HEKİM VE UZMANLAR KURUMSAL BİR YAPIYA BAĞLI ÇALIŞMALI

Ağbaba ise kanun teklifinin amacının ayrıca iş sağlığı ve güvenliğinde meslek odalarının da dahil olduğu demokratik bir yapı oluşturmak olduğuna dikkat çekerek, “İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının kurumsal bir yapıya bağlı olarak çalışması lazım. Araştırma ve geliştirme enstitüsünün kurulması lazım ama kurulurken TTB, TMMOB gibi tematik kurumların da burada zorunlu olarak görev alması ve Çalışma Bakanlığına sürekli olarak çevrim içi raporda bulunması önem arz ediyor. 6331 sayılı kanunun mevcutta iş kazalarını engelleyemiyor. İş kazalarının tehlikeli sınıfı kapsamında yeniden ele alınması, tehlike sınıflarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. SGK verilerine göre Sadece 2021 yılında 511 bin iş kazası yaşanmış. İSG meselesinde yasa kadük. Bazı maddeler sürekli erteleniyor" diye konuştu.