CHP'den kanun teklifi: Cemevleri ibadethâne olarak kabul edilsin

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, TBMM Başkanlığına, cemevlerinin ibadethane olarak kabulü için kanun teklifi sundu.

Teklifin gerekçesinde din, ibadet ve vicdan özgürlüğünün anayasa güvencesi altında olduğuna işaret edilerek, bu özgürlüğün Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerce de korunduğu belirtildi.

CHP’li Antmen, Anayasa’nın “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir” denilen 10. maddesiyle, “Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir ve ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir” denilen 24. maddesine, AİHS ve BM Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’ne gönderme yaptığı teklifinde “Çağdaş demokrasilerde devlet, vatandaşlarına tepeden inme dayatmalarda bulunmaz. Çağdaş hukuk toplumlarında inanç toplulukları demokrasi ve hukuk kuralları çerçevesinde kendileri açısından uygun gördükleri yerde özgürce ibadet yapabilir ve ibadethane açabilirler” dedi.

Alevi vatandaşların, Cemevi açma konusunda önlerinde duran engellerin ortadan kaldırılması gerektiği belirtilen teklifte “bürokratik engellerin kaldırılmalı inanç ve ibadet yeri açma özgürlükleri yasal güvence altına alınmalıdır. Anayasa’nın ve Türkiye’nin de imzaladığı Uluslararası sözleşmelerin hükümlerine rağmen ülkemizde yaşayan Alevi vatandaşlarımız, inanç özgürlüklerinden, inanç temsiliyetinden ve kamu kaynaklarının eşit şekilde kullanılması ve paylaşılmasından yararlanamamaktadır” ifadeleri yer aldı.

24 Haziran seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız” sözünün de hatırlatıldığı teklifte “Yapılacak bu değişiklikler Anayasa’mızın ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirerek yıllardır süren büyük bir adaletsizliğin giderilmesine, vatandaşlarımızın tamamımın devlete ve demokrasiye olan güvenlerini arttırmaya, ülkemizde son yıllarda zayıflayan birlik ve beraberlik duygularımızın güçlenmesine neden olacaktır” denildi.