CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, kedi ve köpek mamalarındaki %18’lik KDV oranının %1’e düşürülmesini içeren kanun teklifi verdi.

CHP'den kanun teklifi: Kedi ve köpek mamalarındaki KDV yüzde 1'e düşürülsün

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, hayvanları koruma derneklerinin talebi doğrultusunda verdiği kanun teklifi ile kedi ve köpek mamalarındaki %18’lik KDV oranının %1’e düşürülmesini teklif etti.

CHP’li Kaya, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde yaptığı açıklamada, “Sokaklarımızı, parklarımızı, ormanlarımızı, havamızı, suyumuzu özetle hayatı paylaştığımız hayvanların yaşam hakkına saygı duymalı, onları kimsesiz ve çaresiz bırakmamalıyız. Dilsiz ve sessiz dostlarımıza sahip çıkmak, onlara ses olmak, sessiz dünyalarına tercüman olmak hepimizin görevidir” dedi.

“SOKAK HAYVANLARININ KORUNMASI KANUNİ BİR GÖREVİDİR”

Sokaktaki hayvanların en büyük sorununun beslenme sorunu olduğuna belirten Kaya, “Sokak hayvanlarının beslemesi konusunda sorumlu olan kamu kurumlarımız eksiklikler ve duyarsızlıklar nedeniyle bu görevi tam anlamıyla yerine getirememektedir. Bazı gönüllüler ve hayvanseverler kısıtlı imkanlarıyla temin ettikleri mamalar ile sokak hayvanlarının beslenme sorununa çare olmaya çalışmaktadırlar. Fakat bu sorun sadece duyarlı ve vicdanlı insanların çabalarıyla çözülecek bir sorun değildir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince devlet kurumları sokak hayvanlarının bakımı, korunması ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemleri almalıdır” ifadelerini kullandı.

“MAMA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR HAYVANSEVERLERİ ZORDA BIRAKTI”

Kanun teklifinin gerekçesinde son aylarda hayvan mamalarındaki fahiş zamlara dikkati çeken Kaya, “Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak son 1 yılda kedi ve köpek mamalarına %200’lere varan oranlarda zam yapılmıştır. Tamamen gönüllülük ilkesi ile sokaktaki hayvanlara bakan hayvanseverler mama almakta zorlanmaktadırlar. Bununla birlikte artan mama fiyatlarına ve pahalılığa bağlı olarak sokağa terkedilen evcil hayvan sayılarında da büyük artışlar gözlenmektedir” dedi.

chp-den-kanun-teklifi-kedi-ve-kopek-mamalarindaki-kdv-yuzde-1-e-dusurulsun-999142-1.

“KEDİ VE KÖPEK MAMALARI LÜKS DEĞİL ZORUNLU İHTİYAÇTIR”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, şunları söyledi: “Hayvan mamaları gerek ev hayvanları gerekse sokak hayvanlarının yaşamlarının devamı ve sağlıklı beslenmeleri için zorunlu bir ihtiyaçtır ve asla lüks değildir. Mama fiyatlarındaki artışlar ve yaşanan sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda mamalardan alınan yüzde 18’lik KDV oranı çok yüksek bir orandır. Bu oranın %1’e düşürülmesi kedi ve köpek mamalarındaki yüksek fiyatların düşmesine ve yaşanan sorunların bir nebze olsun hafiflemesine vesile olacaktır. Hayvan hakları derneklerinin talepleri de bu doğrultudadır. Bu talebi Meclis gündemine taşıdık ve takipçisi olacağız. Bu düşüncelerle 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü’nde tüm hayvenseverlere ve duyarlı insanlara bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum."