Türkiye ile Libya arasında imzalanan askeri mutabakat metni, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Anlaşmayla ilgili muhalefet şerhi hazırlayan CHP, “Anlaşma, Libya hükümetini devrilmekten kurtarmak için acele olarak hazırlandı” denildi

CHP'den Libya ile varılan mutabakata muhalefet şerhi

BİRGÜN ANKARA

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen Türkiye ile Libya Arasında Güvenlik ve Askeri İşbirliğine Yönelik Mutabakat’a CHP muhalefet şerhi hazırladı. TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile varılan bu mutabakatın ideolojik kaygılardan kaynaklandığını ve bu yolla Libya'nın içerisinde bulunduğu çatışma ortamına taraf olunacağını ifade edildi.

Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Ünal Çeviköz, Oğuz Kaan Salıcı, Haluk Koç, Utku Çakırözer ve Yunus Emre tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, “Bu mutabakat muhtırasının TBMM gündemine aceleyle gelmesinin esas sebebi, AKP iktidarının UMH’yi devrilmekten kurtarma çabasıdır. Yani teklif, Türkiye’nin ulusal güvenliği veya savaşa mecbur kalması gibi hayati bir gerekçeye dayanarak değil, Libya’da çatışan taraflardan birisi olan UMH’nin talebi üzerine gündeme getirilmiştir” denildi.

Mutabakat metni ile Libya’ya askeri malzemelerin hibe edileceği ve bu durumun çatışmaların derinleşmesinde rol oynayacağı belirtilen muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin Libya’daki çatışmanın bir tarafı olan UMH’ye askerî nitelikte bir malzeme veya hizmet bağışlaması veya bedelsiz devri, BMGK kararlarına aykırı olacağı gibi ülkedeki yangına benzin dökecek ve bölgesel gerilimi daha da tırmandırabilecektir. Söz konusu mutabakat, birçok muğlak, ucu açık ve Türkiye’yi Libya’daki savaşın doğrudan tarafı kılacak ifadelerle donanmıştır."

"Mutabakat metni ile Türkiye, Libya’ya operasyonel işbirliği taahhüdünde bulunmaktadır. Bu taahhüdün kapsamında yer alan, sırasıyla, ‘Tarafları hedef alan ulusal güvenliğe yönelik tehditler’ ve ‘Tarafları karşılıklı ilgilendiren bölgelerdeki güvenlik gelişmeleri’ ifadeleriyle bir hayli geniş tutulduğu anlaşılmaktadır."

PARAMİLİTER GÜÇLER SEVK EDİLEBİLİR

“Danışmanlık hizmeti ve istihbari ve operasyonel faaliyetlerin koordinesi kisvesi altında Türkiye’den Libya’ya bir takım paramiliter güçlerin, hatta Suriye’nin İdlib vilayetindeki yabancı savaşçıların sevk edilmesine neden olabilecek bu düzenleme bölgenin güvenliği için büyük bir tehdit arz etmektedir. Zira, Rus basınında Türkiye’nin Libya’ya, iktidara yakınlığı bilinen SADAT isimli özel güvenlik şirketi kanalıyla savaşçı gönderebileceğine ve İdlib’deki savaşçıların Libya’da görüldüklerine ilişkin haberler yayımlanmıştır.”