CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekillerinin bin 147 yazılı soru önergesinin, içeriksiz ve özensiz yanıtlandığı vurgulayarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından ilgili bakanlıklara iade edilmesini istedi.

CHP’den Meclis Başkanı’na çağrı: Soru önergelerini bakanlara iade et

CHP, AKP’li bakanların yanıtsız bıraktığı ya da özensiz şekilde yanıtladığı soru önergeleriyle ilgili harekete geçti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a yaptığı başvuruda, yazılı soru önergelerinin parlamentonun en etkili bilgi edinme ve denetleme yöntemlerinden biri olduğunu, Anayasa ve İçtüzük'te yeri olduğunu ifade etti.

AKP iktidarında soru önergesi yanıtlama oranının gitgide azaldığını söyleyen Özel, 1 Haziran 2022 itibarıyla sunulan 64 bin 942 yazılı soru önergesinden anayasal süresi içinden yanıtlananların oranının yüzde 12,04 olduğunu belirtti.

Özel, yanıtlanan önergelerin önemli bir bölümünün içerikten yoksun, özensiz ve çalakalem olduğunu, bazı bakanların önergelere link ekleyerek yanıt verdiğini belirtti. CHP Grup Başkanvekili, bu durumun Meclis'in saygınlığına gölge düşürdüğünü ifade etti.

SORU ÖNERGELERİNİN YÜZDE 0,3’Ü NORMAL SÜREDE YANITLANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in anayasal süresi içinde soru önergesi yanıtlamadığını, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ise kendisine iletilen soru önergelerinin yüzde 0,3'ünü süresi içinde yanıtladığını kaydeden Özel, milletvekillerinin çok açık istatistiki rakamlar talep ettiği önergelere verilen yanıtlarda hiçbir istatistiki verinin bulunmadığını, özellikle İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı'nın önergelere, sorulardan bağımsız olarak ilgili mevzuatı içeren "kopyala-yapıştır" biçiminde yanıtlar verdiğinin görüldüğünü aktardı.

Bin 147 önergeyi ve yanıtlarını başvurusuyla birlikte TBMM Başkanı Şentop'a gönderen Özel, "Böyle örneklerin olduğu bir dönemde, bu tip önergeleri geri göndermeniz ve bu konularda uyarılarda bulunmanız, İçtüzükte olmayan bir yetkiyi kullanmanız değil, tam tersine Meclis'in saygınlığı, itibarı ve yaptığınız görevin gereği olarak kaçınamayacağınız bir gerekliliktir. Buna İçtüzüğün cevaz vermediği yönünde bir görüşünüz varsa İçtüzük değişikliği için harekete geçmeniz ve bu konuda bir beyanda bulunmanızın tüm siyasi partiler tarafından olumlu karşılanacağını düşünüyor, CHP Grubu olarak bu konuda yapacağınız girişime tüm gücümüzle destek vereceğimizi belirtiyoruz" ifadelerini kullandı.