CHP Covid-19 Danışma Kurulu, koronavirüsün varyantlarına karşı geliştirilen yeni nesil mRNA aşılarının Türkiye’de bulunmadığına dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı’na aşıların tedariki için çağrıda bulundu.

CHP’den Sağlık Bakanlığı’na çağrı: Yeni nesil Covid-19 aşıları getirilsin
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

CHP Covid-19 Danışma Kurulu, salgının henüz son bulmadığına belirterek koronavirüsün varyantlarına karşı geliştirilen mRNA aşılarının Türkiye’de bulunmadığına dikkat çekti.

Aşıların tedariki için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan CHP Covid-19 Danışma Kurulu, “Sağlık Bakanlığı ivedi olarak iki değerlikli mRNA aşılarını ve 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanılabilecek aşıları ücretsiz olarak uygulanmak üzere sağlamalıdır” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan CHP Covid-19 Danışma Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayımladığı raporlarda azalan test sayıları ve eksik bildirimlere rağmen koronavirüs vakalarının arttığına dikkat çekti.

Açıklamada, DSÖ raporlarına göre salgının başlangıcından bu yana koronavirüs nedeniyle 7 milyon kişinin yaşamının yitirdiği hatırlatılarak, örgütün Türkiye’deki ölüm sayısının Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiğinden 3,2 kat fazla olduğunun tahmin ettiği ifade edildi.

“İKİ DEĞERLİKLİ AŞI, HENÜZ ÜLKEMİZDE BULUNMAMAKTADIR”

Biontech ve Sinovac aşılarının güvenli ve etkin olduğu için Türkiye’de de kullanıldığını belirten CHP Covid-19 Danışma Kurulu, koronavirüsün varyantlarına karşı bu aşıların geliştirildiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“COVID-19 hastalığının etkeni olan SARS-CoV-2 virusunun antijenik yapısını sürekli değiştiği ve yeni varyantların ortaya çıktığı bilinmektedir. En son endişe verici varyant olarak tanımlanan Omikron, geçtiğimiz yılın Kasım ayında ortaya çıkmıştır ve halen baskın olan varyanttır. Omikron’un da sub-varyantları yani alt tipleri vardır. Aşıların yeni ortaya çıkan varyantlara etkinliğinin giderek azaldığı gösterilmiştir ve bu nedenle de iki değerlikli (bi-valan) yani hem orijinal virüsü hem de Omikron varyantını içeren yeni nesil mRNA aşısı geliştirilmiş, bu aşının da güvenli ve etkili olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiş ve ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bi-valan yani iki değerlikli aşı, henüz ülkemizde bulunmamaktadır. mRNA aşıları ağır hastalığı ve ölümü belirgin şekilde engellemektedir. Sağlık Bakanlığı ivedi olarak iki değerlikli mRNA aşılarını ve 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanılabilecek aşıları ücretsiz olarak uygulanmak üzere sağlamalıdır. Yurttaşlarımızı bilimin sesine kulak vermeye ve aşılarını yaptırmaya çağırıyoruz”