CHP’den Şentop’un 120 vekil hatırlatmasına tepki: ‘İdlib sürecinde reddettin’

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs salgınının olumsuz etkileri tüm ülkede ağır şekilde hissedilirken Meclis’in 17 Nisan’da çalışmalarına ara vermesine ve hala çalışmaya başlamamasına tepki gösteren muhalefete, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan tepki geldi. Şentop, “olağanüstü toplantı çağrısı” yapılabileceği hatırlatmasında bulundu.

İdlib’de 33 askerin hayatını kaybetmesinin ardından TBMM İçtüzüğü gereği 120 milletvekilinin imzası ile Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdıklarını anımsatan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, “Meclis Başkanı, o süreçte ‘Bakanlar uygun değil, Meclis’i bilgilendiremez’ diye yetkisini istismar ederek, talebimizi karşılamamıştı. Bugünlerde yaptığı hatırlatmalar samimiyetsizdir” diye konuştu.

“Şentop, bugünkü konumunda da Erdoğan’a hizmet ediyor. Biz ara verme kararlarına itiraz ettik” diyen Özel, “Bu öneri Danışma Kurulu önerisi olarak değil AKP grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu’na getirildi ve AKP-MHP oylarıyla kabul edildi. Kendisi de bunu çok iyi bildiği halde bu kararı eleştiren siyasi partileri de Meclis’in çalışmama kararına ortak etmeye çalışıyor. Oysa işçinin, çiftçinin, emeklinin, işsizin, sağlık çalışanının, kararname bekleyen öğretmenin beklentileri ortadadır” ifadelerini kullandı.

KAPATAN DA AÇMAYAN DA AKP

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da TBMM Başkanı Şentop’un açıklamalarını eleştirdi. Beştaş, “Her şeyden önce Meclis Başkanı’nın da Genel Kurul’u toplantıya çağırma yetkisi var. Bunu neden kullanmamış, açıklasın” dedi.

Salgın döneminde çok sayıda kanun teklifi ve araştırma önergesi ile halkın taleplerine ağırlık verdiklerini ancak AKP ve MHP’nin TBMM’yi çalıştırmadığını söyleyen Beştaş, “Burada iktidarın yaklaşımından söz etmek gerekiyor. AKP, MHP ile birlikte Meclis’in nasıl çalışacağına, hangi kanunların çıkacağına karar veriyor. Bu gündemleri belirleyenler kendileri. Mesela bütçeyle hasta tutuklularla, ekonomiyle ilgili çok sayıda araştırma önergemiz ve kanun teklifimiz var ama gündeme alınmıyor. Meclis’in kapalı tutulması da bu şekilde değerlendirilmeli. Meclis’i kapatan da tekrar açtırmayan da kendileridir” diye konuştu.