CHP'den Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği mektuba tepki: Bu müsvedde sahibine derhal iade edilmelidir

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Donald Trump'ın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği mektuba tepki gösterdi.

Öztrak, "Hak ettiği yanıt verilmediği müddetçe küstahlık artacaktır." ifadelerini kullandı.

Öztrak'ın açıklamasının satır başları:

"Bu görevi verenler Erdoğan'a pazarlık masasına otur demektedirler. Bir de ABD Başkanı'nın yazdığı paçavranın yer aldığı görülmektedir. ABD Başkanı'nın Suriye'deki teröristlerle mektup arkadaşlığı yaptığı görülmektedir. Umarım, Erdoğan bu paçavrayı okumamıştır. Müttfefiklik hukukuna sığmamaktadır. Hak ettiği yanıt verilmediği müddetçe küstahlık artacaktır.

Erdoğan'ın küstahlığı görmeyip tevile yeltenmesi ağırımıza gitmektedir. Rezalate Barış Pınarı Harekatı ile cevap verdik demektedir. 9 Ekim 16'da başlamıştır. ABD'de saaat 9'dur. Mesai yeni başlamıştır. Kağıt parçası harekat başladıktan sonra gönderilmiştir. Buna daha henüz gerekli cevap verilmeştir. Bu müsvedde sahibine derhal iade edilmelidir."

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise Twtiter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, diplomasi tarihinde hiçbir zaman hakarete uğrayan bir ülke olmamıştır. Maalesef Erdoğan bize bunu da yaşattı. Trump, nasıl olur da T.C. Cumhurbaşkanına “salak olma” diyebilir? Nasıl böyle gayriciddi bir resmi yazı gönderebilir?

Dış politikada her zaman ülkemizin yanındayız, Mehmetçiklerimizin menfaatlerinden yanayız. Ancak Türkiye, ABD karşısında sus pus olamaz, kendini kullandıramaz! Bu milletin genlerinde böyle bir alçaklığa göz yumacak bir gen yok!

***

NE OLMUŞTU?

Dün gece ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yazdığı öne sürülen bir mektup ortaya çıktı. Mektupta Trump Erdoğan'a "İyi bir anlaşma yapalım! Binlerce insanın katlinden sorumlu olmak istemezsin ve ben de Türkiye'nin ekonomisini yok etmekten sorumlu olmak istemem - ki bunu yapacağım" diyor.

9 Ekim tarihli mektupta Erdoğan'ı tehdit eden Trump, Rahip Brunson olayını hatırlatarak, söz konusu olayda Türkiye'ye ekonomik zarar verdiğini hatırlatıyor.

"Senin sorunlarını çözmek için çok çalıştım" diyen Trump, Erdoğan'a mektubunda "Harika bir anlaşma yapabilirsin" diyerek, "General Mazlum (Kobani) seninle müzakere etmeyi kabul ediyor, geçmişte vermediği tavizleri verecek. Bana gönderdiği bir mektubu elimde tutuyorum" diyor.

Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği iddia edilen mektupta, "Bunu doğru ve insancıl bir biçimde yapabilirsin" denilirken, "Sert adam olma. Aptal olma! Seni sonra arayacağım" ifadeleri yer alıyor.