CHP'den TÜİK’in yönetim yapısının değiştirilmesi için kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TÜİK’in Yönetim Kurulu yapısının değişmesi için kanun teklifi verdi.

Hakverdi teklifinde, kurumun yönetim kurulunun Meclis’te bulunan tüm partilerden seçilen 9 üyeden oluşmasını talep etti. Hakverdi, yapılacak değişiklikle “Kurum daha güvenilir bir şekilde yönetilecek, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenebilecek ve kurumun zedelenen saygınlığı yeniden tesis edilecektir” dedi.

"KURUM, İKTİDAR VERİLERİ İLE HAREKET EDİYOR"

CHP Ankara Milletvekili Hakverdi, “Özellikle açıklanan işsizlik ve enflasyon oranları ile gerçek işsizlik ve enflasyon oranları arasındaki büyük uyumsuzluk görülmektedir. Kurumun bir önceki yılın Eylül ayına oranla 2019 enflasyon artış oranını yüzde 9,26 Ekim ayına oranla yüzde 8,55 olarak açıklaması kurumun güvenilir olmaktan ve gerçeklerden çok uzak olduğunu bizlere göstermiştir. Kurum adeta iktidarın verileri ile hareket ederek kuruluş felsefesine ve bilime aykırı bir hal almıştır. Bundan sonrası için de güven vermeyen kurumun bir an önce yönetim şeklinin değişerek ülke geleceğine yön veren ve birçok bilimsel araştırmaya ışık tutan sağlam, sağlıklı ve güvenilir bilgi kaynağı haline getirilmesi gerekmektedir. Tüm bu nedenlerle Türkiye İstatistik Kurumunun yönetim yapısının değiştirilmesi ve yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi hakkında kanuni düzenleme yapılması zorunludur” dedi.

“TÜİK YÖNETİM KURULU TBMM’DE SEÇİLEN 9 ÜYEDEN OLUŞMALI”

TÜİK Kurulları’nın, en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş, meslekî açıdan yeterli bilgiye, deneyime sahip kişiler arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce seçilen dokuz üyeden oluşturulmasını talep eden Hakverdi, değişiklik önerisinin şu şekilde yapılmasını teklif etti: "Yönetim Kurulları siyasî parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı aday gösterilir ve Yönetim Kurulu üyeleri bu adaylar arasından her siyasî parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca seçilir."