CHP, ücretsiz izne çıkarılan işçilere verilen günde 39 liralık nakdi ücret desteğinin asgari ücret düzeyine yükseltilmesi için yasa teklifi verdi. Meclis'e sunulan yasa teklifinin gerekçesinde, ücretsiz izne çıkarılan işçilerin aylık bin 168 lirayla geçinmek zorunda bırakıldığı vurgulandı.

CHP’den yasa teklifi: Ücretsiz izne çıkarılan işçiye asgari ücret verilsin

İşten çıkarma yasağı ile tek taraflı ücretsiz izin uygulamasının 17 Ocak 2021’den itibaren iki ay daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. CHP, ücretsiz izne çıkarılan işçilere verilen günde 39 liralık nakdi ücret desteğinin asgari ücret düzeyine yükseltilmesi için yasa teklifi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından Meclis’e sunulan üç maddelik yasa teklifinin gerekçesinde, ücretsiz izne çıkarılan 2 milyon 164 bin işçinin aylık bin 168 lirayla geçinmek zorunda bırakıldığına dikkat çekildi.

Bu insanların borç içinde olduğuna ve açlığa mahkûm edildiğine vurgu yapılan gerekçede, özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Açlık sınırının 2 bin 590 lira olduğu yerde günlük 39,24 lirayla yaşamak imkânsızdır. Yasal olarak işine son verilmeyen işçinin İş Kanunu’nun 39’uncu maddesi gereği en az asgari ücret düzeyinde ücret alması zorunludur. Nakdi ücret desteği uygulaması bu yönü ile İş Kanunu’na aykırılık taşımaktadır. Uygulama, Türkiye’nin imzalamış olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne, gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’na ve ILO hükümlerine de aykırıdır. Biz CHP olarak işverenler tarafından ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu’ndan aylık 2 bin 825 lira 90 kuruş net asgari ücret tutarında ödeme yapılmasına ilişkin kanun teklifimizi Meclis Başkanlığı’na sunuyoruz.”