CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ile dikkatlerin çevrildiği TURKEN Vakfı’na ilişkin yeni bir belge yayımlandı. CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, “Suudi Arabistan’daki İslam Kalkınma Bankası’ndan Haziran 2020’de niçin 35 milyon dolar borç aldınız?” diye sordu.

CHP’den yeni TURKEN Vakfı belgeleri: Suudi bankadan neden 35 milyon dolar borç aldınız?

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, TURKEN Vakfı’yla ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Özcan, vakfın yöneticilerine “Suudi Arabistan’daki İslam Kalkınma Bankası’ndan Haziran 2020’de niçin 35 milyon dolar borç aldınız?” diye sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının yönetimde olduğu vakıfları işaret ederek, “Kaçacaklar” iddiasıyla gündeme getirdiği ABD’deki TURKEN Vakfı ile ilgili yeni bir iddia gündeme geldi.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, vakfın Suudi Arabistan’daki İslam Kalkınma Bankası’ndan 2020 yılında borç aldığını ileri sürerek, “Senelerdir sorularımıza cevap veremeyen yetkililere bugün de yeni sorularımız var. Suudi Arabistan’daki İslam Kalkınma Bankası’ndan Haziran 2020’de niçin 35 milyon dolar borç aldınız?” diye sordu.

Özcan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı şöyle:

“New York’ta gökdelen yaptığınız arsayı nakit aldınız. Yıllık yüzde 5 faiz ödenecek bu 35 milyon dolar ne için kullanılacak? Taksitler için Türkiye'nin kaynakları mı heba edilecek? 2014-2020 arasında topladığınız 67 milyon dolar bağışa ek olarak son 2 senede ne kadar topladınız?”

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabında yayınladığı videoda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ailesi hakkında dikkat çeken iddialarda bulunmuştu.

"Belgeler elimizde, para akışlarının hepsi elimizde" diye konuşan Kılıçdaroğlu, "Paravan bir vakıf kuruyorlar, başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar ama vakfın asıl yönetimi Erdoğan ailesi üyelerine ait. Bu paravan yapının izin çıkarma hakkı kazanması için paraya ihtiyacı var. Türkiye'den iki vakıf seçiliyor; öğrenciler için kurulmuş süsü verdikleri vakıflar. Bu vakıfların asıl var olma sebeplerini de bugün öğreneceksiniz; TÜRGEV ve Ensar. Bu vakıflar başlıyor paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye…" ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu vakıfların 20 milyon, 10 milyon dolar şeklinde havaleler yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bir TÜRGEV bir Ensar, durmuyorlar para gönderme listesinin sonu yok. Hepsinin dökümleri elimizde… 1 milyar lirayı şıp diye transfer ediyorlar ABD'ye" dedi. Kılıçdaroğlu, "Siz bu paraları nereden buldunuz, bu dövizleri neden Amerikalara taşıyorsunuz?" diyen Kılıçdaroğlu, "ABD'ye kaçmaya hazırlananlar, yeni iktidarın sizi orda rahat bırakacağını mı düşünüyorsunuz? Çok fena yanılıyorsunuz" demişti.

TURKEN BAĞI

Kılıçdaroğlu'nun daha önce işaret ettiği New York merkezli TURKEN Vakfı'nın yöneticilerinin lobi faaliyetleri için ABD'li politikacılara bağış yaptığı ortaya çıkmıştı. Bağış yapılan ABD'li politikacılar arasında eski ABD Dışişleri Bakanı ve Demokratların başkan adayı Hillary Clinton da olduğu belirlenmişti.

Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada Ensar Vakfı ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'nın (TÜRGEV), ABD'deki "paravan bir vakfa" toplamda 1 milyar lira transfer ettiğini söylemişti. Bu vakfın, Ensar ve TÜRGEV'in ortak kurduğu Turken Foundation Inc olduğu anlaşılmıştı.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEM OLMUŞTU

ABD'de vergiden muaf olan Turken Vakfı'nın, Aralık 2018'de ünlü boksör Muhammed Ali'ye ait 328 dönümlük arazi ve çiftliği 2 milyon 895 bin 37 dolara satın alması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.

New York Manhattan'da öğrenci yurdu olarak lüks bir gökdelen inşa ettiği haberlere konu olan vakfın adı Başkent Gaz'ın yaptığı 8 milyon dolarlık bağışla da gündeme gelmişti. Aralık 2017'de yapılan bağış, doğrudan Turken Vakfı'na yapılmak yerine Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na oradan da Turken'e aktarılmıştı. Paranın Kızılay aracılığıyla gönderilmesi nedeniyle Başkent Gaz'ın o dönem vergi ödemediği ortaya çıkmış, Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise konuyla ilgili “Şirket, vergi kaçırmamıştır, vergiden kaçınmıştır” açıklamasını yapmıştı.

TURKEN VAKFI NE ZAMAN KURULDU, YÖNETİMDE KİMLER VAR?

Turken Foundation Inc, ABD Gelir İdaresi'nin resmi kayıtlarına göre, "vergiden muaf eğitim kuruluşu" statüsünde 2014'te kuruldu. Turken'in web sitesinde vakfın Ensar ve TÜRGEV tarafından kurulduğu belirtiliyor.

FARA kayıt belgesinde Turken Vakfı'nın "Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Müslüman öğrencilere, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitim deneyimlerini geliştirmek için barınma yardımı, burs ve kültürel programlar sağlamak” için kurulduğu ifade ediliyor. Belgeye göre vakfın yönetim kurulunda Behram Turan ve Memiş Yetim'in yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın eşi Esra Albayrak, Ahmet Bayraktutar, Mehmet Fehmi Bilge, H. İbrahim Bacacı, Selim Çakır, Ömer Faruk Albayrak, Zulkarneyn Vardar, Melike Kabataş, Mustafa İlbeyli ve Haluk Gani bulunuyor. Vakfın Kurucu Başkanı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuzeni Halil Mutlu idi.

Resmî belgeye göre inşaat harcamaları için Turken Foundation Inc'ye TÜRGEV'den Şubat 2015- Temmuz 2020 arasında 25 milyon 531 bin 129 dolar, Ensar Vakfı'ndan ise Eylül 2014-Şubat 2019 arasında 34 milyon 989 bin 603 dolarlık bağış yapıldı.