CHP Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan ile Ahmet Akın, Twitter’a erişimin engellenmesiyle ilgili olarak BTK’ye gitti. BTK binasında yetkili kimseyi bulamadıklarını belirten Özkan ve Akın, "BTK binasında hiçbir yetkili yok. Sadece idari işlerden sorumlu daire başkanı var. O da bir şey bilmiyor, bir cevap veremiyor" dedi.

CHP'li isimler, Twitter’ın kısıtlanması üzerine BTK’ye gitti: Binada kimse yok!

HABER MERKEZİ

Deprem felaketinin yaşandığı Türkiye’de hükümet Twitter’a erişimi kısıtlarken, CHP’li vekiller Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) gitti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Twitter’a erişmimin engellenmesiyle ilgili olarak BTK’ye gittiklerini bildiren bir paylaşımda bulundu.

Özkan’ın yanında bir diğer genel başkan yardımcısı ve CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın olduğu görüldü.

'BTK BİNASINDA KİMSE YOK'

Tuncay Özkan, BTK’deki görüşmelerinin ardından Twitter hesabından, “Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili BTK'ya geldik. Şu anda BTK binasında hiçbir yetkili yok. Sadece idari işlerden sorumlu daire başkanı var. O da bir şey bilmiyor, bir cevap veremiyor” diye yazdı.

CHP’li Akın ve CHP’li Özkan, görüşmenin ardından kurumun önünde bir açıklama yaptı. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“İletişime en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda Twitter’ın iletişimi kesildi. Sayın Tuncay Özkan ile birlikte BTK’ya geldik ve bilgi talep ettik.

Geldiğimizde ‘içeride bir kişi var’ dediler. O da binanın idari işlerinden sorumlu ismi Metin Yazıcı.

‘Saat 15.00’te neden daraltmaya gittiniz?’ diye sorduk. Bant daraltma kararı hangi gerekçeyle, yasanın hangi maddesine göre verilmiştir? Siz vermediyseniz, başka bir odak noktası, başka bir kurum mu yaptı? Bunu tespit ettiniz mi?”

“Türkiye’nin çok acı günler yaşadığına dikkat çeken CHP’li Akın, “Şu anda sosyal medyaya erişimi kısıtlamak ne demektir? Şu anda yapılması gereken iletişim kanallarının maksimum düzeyde açılması ve insanların birbirleriyle daha rahat iletişimde olmasıdır.”

CHP’li Özkan, BTK’da muhatap bulunmadığını belirterek, “Yoldan geri çevrilen İdari İşler Genel Müdürüdür. Biz saat 15.00’ten itibaren telefon ediyoruz, randevu istiyoruz” dedi. CHP’li Özkan, şunları ifade etti:

“Bunu kim yaptı? BTK mı yaptı, başka bir kurum mu yaptı? Ancak bunların yanıtları yok. Biz iletişim bilgilerimizi verdik, yarın ya da sonra bunların yanıtları ulaştırılacak. Böyle bir şey olamaz. Bu ancak bazı gerçekleri saklamak isteyen yönetimlerde olur. Vatandaş soruyor ‘Devlet nerede?’”

NE OLMUŞTU?

Türkiye genelinde Twitter’a erişim bugün saat 16.00’dan sonra kısıtlandı. Birçok kullanıcı, depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili acil paylaşımların yapıldığı platforma VPN kullanarak girebildi.

Küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumu, son ağ verilerine dayanarak Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını aktardı.

Netblocks'un yaptığı duyuruda, Türkiye'de yetkililerin sosyal medya platformlarında dezenformasyonla ilgili yaptığı paylaşımlar hatırlatıldı, ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.

Gerçek zamanlı NetBlocks ölçümleri, "Twitter'ın, büyük internet sağlayıcıları TTNet ve Turkcell'de SNI filtreleme yoluyla kısıtlandığını gösteriyor."

Twitter'a erişim sorunu hakkında resmi bir açıklama ise hala yapılmadı.