CHP, Halkbank'ın 'ucuz döviz' satışını Meclis'e taşıdı

CHP, Halkbank'ta yaşanan düşük kurlu dolar ve avro tartışmalarını Meclis'e taşıdı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Antmen, önergesinde 31 Ağustos 2018 gecesinde Halkbank'ın internet sitesinde dolar kurunun 3.72, avro kurunun ise 4.32 olarak gösterildiğini, hem sosyal medyada hem de bazı basın yayın organlarında Halkbank'ın gösterdiği düşük kurlardan döviz alımı yapıldığının iddia edildiğini belirterek “Konunun az sayıda işlem yapılması olmadığı; ne kadarlık işlem yapıldığının olduğu gün gibi ortadayken Halkbankası ve iktidar yetkilileri neden hala bahsi geçen hata yaşanmadan önce ve hata sonrası bankadaki dolar ve avro tutarını açıklamamaktadır? İktidar doların artış nedenini hep 'dış güçler' olarak açıklarken kendi devletinin bankasının yazılımını 'dış güçlere mi' yaptırmaktadır? Bu çelişki değil midir?” diye sordu.

Önergesinde Halkbankası’nın olay sonrası yaptığı açıklamaya da değinen Antmen’in sorduğu sorular şu şekilde;

  • Gerçek dolar kuru 6,55, avro kuru ise 7,62’yken; kaç kişi bahsi geçen gece Halkbank’tan 3,72’den dolar, 4,32’den de avro almıştır? Alınan dolar ve avro tutarı ne kadardır?
  • Halk Bankasının olayın ertesi günü yaptığı açıklamada belirtilen “Kısıtlı işlemden” kasıt nedir? Konunun az sayıda işlem yapılması olmadığı; ne kadarlık işlem yapıldığının olduğu gün gibi ortadayken Halkbankası ve iktidar yetkilileri neden hala bahsi geçen hata yaşanmadan önce ve hata sonrası bankadaki dolar ve avro tutarını açıklamamaktadır?
  • Halkbank gibi ülkenin en yaygın ve önemli bankasının yazılımları neden yurt dışından yapılmaktadır? İktidar doların artış nedenini hep “dış güçler” olarak açıklarken kendi devletinin bankasının yazılımını “dış güçlere mi” yaptırmaktadır? Bu çelişki değil midir?
  • Bu durumun sorumlusu ya da sorumluları kimlerdir? Haklarında idari soruşturma açılmış mıdır? Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için ne tür önlemler almayı düşünmektesiniz?