CHP heyetinin önceki gün ziyaret ettiği Düzce’de halk, 1999 depreminde yaşadıkları yıkımın bir benzerini bu kez ekonomik olarak yaşadıklarını ifade etti. Esnaf, elektrik faturasından tasarruf etmek için dükkanını saat 17.00’de kapattığını anlattı.

CHP heyeti Düzce'de yurttaşı dinledi: Kent tükenme noktasında, depremden beter sıkıntı çekiyoruz

Hüseyin ŞİMŞEK

Olası erken seçime karşı kent ziyaretlerine hız kazandıran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), son olarak Düzce’de yurttaşların sorunlarını dinledi. Sanayi kenti olarak bilinen Düzce’de çok sayıda işletmenin kapısına kilit vurduğunu tespit eden CHP heyeti, iktidara erken seçim için çağrıda bulundu.

Düzce’de yurttaşlar ve esnafla bir araya gelen CHP, kentte yaşanan ekonomik yıkımı inceledi. Heyetle görüşmeler yapan çok sayıda esnaf, 12 Kasım 1999 depreminde yaşanan sıkıntıların daha büyüğünü yaşadıklarını anlattı. Taksici esnafı ile gerçekleştirilen görüşmede, “Kazandığımız para yakıta gidiyor” ifadesi dikkati çekerken çok sayıda sanayici de “Artık iş yapamıyoruz. Ya iş yerimizin kapısına kilit vurduk ya da çalışan sayımızı yarı yarıya azalttık” dedi.

Elektriğe yapılan yüzde 127 oranındaki zam hakkında da değerlendirmelerin yapıldığı görüşmelerde, bazı işletme sahipleri, gelen müşteri sayısının faturaları karşılamaya yetmediği için saat 17.00 itibariyle dükkanlarını kapısına kilit vurduklarını söyledi.

AKP DEPREMDEN DAHA ZARARLI

Düzce’nin daha hava kararmadan hayalet bir kente dönüştüğünü kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, iktidara çağrıda bulundu. Sanayi kenti Düzce’nin bu kimliğini kaybetmek üzere olduğunu vurgulayan İlgezdi, “Hangi esnafla, hangi vatandaşla konuşsak ekonomiden ve iş yapamamaktan bahsediyor. Depremin yıkıcı etkilerinden daha beter bir sorunla karşı karşıyayız” dedi. Bir taksici esnafının kendisine, “Asgari ücrete zam açıkladıkları gün ekmeğin boyutunu yarı yarıya düşürdüler. Sözde zam yapmadılar. 2.5 lira hala ekmek ama gramajı yarıya düştü. Ekmeği bile eskisi gibi yiyemiyoruz” dediğini aktaran İlgezdi, “Benzer sorunları yurdun dört bir yanındaki vatandaşlarımızdan duymak mümkün. Artık, ‘Elimiz kırılsaydı da AKP’ye oy vermeseydik’ diyecek duruma geldiler. Acilen erken seçime ihtiyaç var. Vatandaşa depremden daha fazla zarar veren bir iktidarın bir dakika bile yerinde kalmaya hakkı yoktur” diye konuştu.