CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yerel yönetimlerin iklim krizine çözüm oluşturacak projelerini öncelikle desteklemesi için hükümeti göreve çağırdı

CHP, İller Bankasını ve iktidarı göreve davet etti

HÜSEYİN ŞİMŞEK

İklim krizinin önüne geçilebilmesi için yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünün altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “İktidar, bankalar ve finans kuruluşları da yerel yönetimlerin çabalarına destek olmak için elini taşın altına koymalı” dedi.

Yerelin iklim krizini önleyici projelerinin öncelikli desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Torun,“Geçen yüzyılda şehirlerin altyapı projelerini finanse etmek, buna kredi vermek gerekiyordu. Şimdi bunların yanında iklim krizine çözüm üretecek entegre ve kapsayıcı projeler desteklenmeli” diye konuştu.

BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ

Torun, yaklaşan iklim kıyametinin önüne geçmek için tüm dünyanın birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, "BM Genel Kurulu’nda bu yönde bir arayış var. Bizde de hükümete ve tüm kurumlara büyük görevler düşüyor. Kurumların geçen yüzyılın bilgisiyle düşünmeyi ve hareket etmeyi bırakması lazım" dedi.

YEREL YÖNETİMLER TEŞVİK EDİLMELİ

Yerelde karbon salımını azaltmak için atılacak adımların finansmanı kapsamında İller Bankası’nın uygun kredi vermesinin önemli olduğunu anlatan Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Merkezi bütçeden yerel yönetimlere sadece bu alanda kullanması için mutlaka daha fazla kaynak ayrılmalı. İklim krizinin çözümü için de gündelik çevreyi temiz tutma, çöpleri toplama, plastik torbadan vazgeçme, geri dönüşüm konusunda titiz davranma’ gibi uygulamaların ötesine geçmek gerekiyor. Yerel yönetimlerin özellikle yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği uygulamaları teşvik edilmeli.”

FATURAYI KRİZİ YARATANLAR ÖDEMELİ

Torun, varlığını ve zenginliğini karbon temelli doğal kaynaklara dayandıran ABD, Rusya, Kanada, Suudi Arabistan gibi devletlerin hem bu yoldan vazgeçmesini hem de iklim krizini önleyecek projeleri finanse etmesi gerektiğini söyleyerek “Eğer iklim krizine karşı ise, Erdoğan’dan biz BM’de bunları dile getirmesini bekleriz” şeklinde konuştu.