Yaklaşık 105 bin adli suçlunun tahliye olmasına neden olacak İnfaz Kanunu düzenlemesi, muhalefetin tüm itirazlarına karşın TBMM’de kabul edildi. Gazeteciler ile ‘düşünce suçluları’nın yararlanamayacağı düzenleme ile istismarcılar, uyuşturucu suçluları ve katiller için tahliye yolu açılacak

CHP infaz düzenlemesini AYM’ye taşıyor: ‘Düşünce suçluları’ içeride kalacak

HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP ve MHP’nin koronavirüs salgınını gerekçe göstererek birçok adli hükümlünün tahliyesi için hazırladığı İnfaz Kanunu’na yönelik torba yasa teklifi, TBMM’de 14 gün süren görüşmelerin ardından kabul edildi. 15 bini izinli olmak üzere yaklaşık 105 bin kişinin cezaevinden salıverilmesi bekleniyor.

TBMM’ye 31 Mart’ta sunulan ve hafta sonları dahil ara vermeden görüşülen torba teklifin kabul edilmesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yılını, müebbet hapis cezası alanlar 24 yılını, diğer mahkumlar da cezalarının yarısını cezaevinde geçirdikten sonra tahliye olacak. Düzenlemeden devlete karşı suç işlediği öne sürülenler yararlanamayacak. Gazetecilerin, düşünce suçlularının, örgüte üye olmasa dahil yardım veya propaganda cezası alanların salgın riskine karşın cezaevinde kalmasına neden olacak yasa değişikliğinden katiller, istismarcılar, uyuşturucu suçluları, çek senet suçluları gibi kişiye karşı suç işleyenler yararlanacak.

Torba yasa ile denetimli serbestlik sürelerinde de değişikliğe gidildi. Denetimli serbestlik süreleri bir kereliğine bir yıldan üç yıla çıkarıldı. 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınlar ve 70 yaşını bitirmiş hükümlüler için ise bu süre 4 yıla yükseltildi. Kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirenler cezalarının bir yılını, 70 yaşını bitirenler iki yılını 75 yaşını bitirenler dört yılını konutlarında geçirebilecek. Ağır hastalığı ve engeli olanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Hükümlünün iyi hali ile ilgili değerlendirme sadece cezaevi süreciyle ilgili yapılabilecek.

AÇIK CEZAEVİNDEKİLERE İZİN

Yasa, açık cezaevinde bulunan mahkumlar için de izin adı altında tahliye imkanı getirdi. Buna göre, açık cezaevindekiler izinli olarak üç aylığına tahliye edilecek. Bu süre istenirse ikişer aylık sürelerle üç kez uzatılabilecek.

CHP AYM’YE TAŞIYOR

Teklifin kapsamının genişletilmesi için komisyon ve genel kurul görüşmelerinde 70 önerge veren ancak tüm önergeleri reddedilen CHP, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacak. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve önümüzdeki günlerde AYM’nin kapısını çalacaklarını ifade etti. CHP’nin düzenlemenin kısmi af niteliğinde olduğu ve bu nedenle TBMM üye tam sayısının 5’te 3 oranında kabul oyu gerektiği için AYM’ye başvuracağı öğrenildi.

TEHLİKELİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Alpay Antmen ise düşünce suçluları, gazeteciler ve topluma kazandırılmasında mahsuru olmayan hükümlüler için çıkarılması gereken affın, kişiye karşı suç işleyenlere çıkarıldığını, bunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Antmen, “Af eğer toplumsal barışı sağlamıyorsa, hukuksuzluğu önlemiyorsa, adalete ve hakkaniyete uygun değilse ve vatandaşların tamamının gönlü razı değilse buna ‘af’ demek veya ‘infaz düzenlemesi’ demek doğru değil. Teklifin geçen hali ile rüşveti yazan gazeteci hapiste kalmaya maalesef devam edecek ama soyanlar serbest kalacak. AKP ve MHP infaz düzenlemesi ile çete liderlerini, kadına şiddet gösterenleri dışarı çıkarttı” dedi.

KAMU HASSASİYETİ GÜTMÜŞLER!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen İnfaz Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, şunları kaydetti:
“Yeni infaz düzenlemesi, uygulamadaki sıkıntılar yanında, milletimizin ve kamu vicdanının hassasiyetlerini de dikkate alarak hazırlanmıştır. Genel Kurulda kabul edilen bu düzenleme oldukça önemli yenilikler getiriyor. Yeni infaz düzenlemesiyle sistemin işleyişini hem mağdurlar hem suçlular açısından çok daha adil bir hale getirmeyi amaçladık. Yargı Reformu Stratejimizi, bu sürecin en önemli halkalarından biri olarak görüyorum. Özellikle Cumhur İttifakı’nın tarafı olan Sayın Genel Başkan Bahçeli’ye de şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Kanunu, onay için geldikten sonra hızla incelemesini tamamlayıp Resmi Gazete’de yayınlatmak suretiyle yürürlüğe sokacağız.”