CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın kurulduğunu belirterek “Tek adam sözünden döndü. Tek adamları örgütlü kısa sürede göndereceğiz” dedi. Kaftancıoğlu’nun açıkladığı araştırma sonuçlarına göre İstanbul’da kadınların yüzde 73’ü gece yürürken kendini güvende hissetmiyor. Yüzde 73,3’ü ise şiddete tanıklık etmiş.

CHP, İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nı kurdu: Tek adamlara karşı çok kadınla mücadele

HABER MERKEZİ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın, kadınlar yaşasın” sloganıyla İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın kurulduğunu duyurdu.

Kaftancıoğlu, İstanbul’da kadın gerçekliği konusunda gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasının sunumu ve “CHP İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın” tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın buluşmasında gazetecilerle bir araya geldi.

Kaftancıoğlu, düzenlenen basın toplantısında, CHP İstanbul İl Örgütü tarafından yapılan '‘’İstanbul’da Kadınların Gözünden Türkiye’de Kadın Olmak’’ araştırmasının sonuçlarını da paylaştı.

100 KADINDAN 73’Ü GECE YÜRÜRKEN GÜVENDE HİSSETMİYOR

Kaftancıoğlu, araştırmanın sonuçlarının son derece çarpıcı olduğunu söyleyerek “Araştırma üzerinden çözüm üretmeye çalışırken 20 Mart’ yaşadık. Tek adamın karşısına, bir gece yarısı operasyonuyla hüküm vermeye kalktığı kadınların sesini, sözünü ve gerçekliğini bütün çıplaklığıyla ortaya koymak için de ikinci bir araştırma daha yaptık’’ dedi.

chp-istanbul-sozlesmesi-dayanisma-agi-ni-kurdu-tek-adamlara-karsi-cok-kadinla-mucadele-856752-1.

Kaftancıoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye’de yaşayan kadınların en sık karşılaştığı sorunların şiddet, taciz ve aile baskısı olduğunun altını çizerek ‘’İstanbullu kadınların yaptığı tarif üzerinden ülkemizde kadın olmanın ne kadar zor olduğunu çok net görüyoruz. ‘Sizce Türkiye’de kadınlar hangi sorunlarla karşılaşmaktadır’ sorusuna verilen ilk üç yanıt yüzde 89,5 ile şiddet, yüzde 84 ile taciz, yüzde 72 ile aile baskısı. Örneğin erken yaşta evlilik, aynı işte erkeklere göre düşük ücretlerle çalıştırılma gibi adaletsiz durumların varlığı da son derece yüksek. İstanbul’da yaşayan kadınların yüzde 73’ü ise gece sokakta yürürken kendini güvende hissetmiyor. Araştırmaya göre kadınların yüzde 94.6’sı şiddet faillerine verilen cezaların yetersiz olduğunu düşünüyor. Kadınların yüzde 73,3’nün şiddete tanıklık ettiğini görüyoruz.”

chp-istanbul-sozlesmesi-dayanisma-agi-ni-kurdu-tek-adamlara-karsi-cok-kadinla-mucadele-856753-1.

EJDER MEYVESİ DEĞİL KIRMIZI ET ALAMIYOR

Kaftancıoğlu, İstanbul’da yaşayan kadınların ekonomik sorunlarla mücadele etmek zorunda olduğunu belirtti ve “İstanbullu kadınların sadece yüzde 33,7’si gıda alışverişinde zorlanmadığını ifade etmekte. Sağlık harcamalarında ise sadece % 33,5’lik bir oran zorlanmadığını ifade ediyor. Faturalarını öderken zorlanmadığını ifade eden İstanbullu kadınların oranı yalnızca yüzde 20,3. Kadınların yüzde 76,3’ünün kırmızı et tüketiminde zorlanıyor. Evet ejder meyvesi değil, kırmızı et!” dedi.

İKTİDAR SEÇMENİ KADINLAR DA SÖZLEŞMEDEN YANA

Kaftancıoğlu, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’na oy veren kadınların aynı sorunlarda hemfikir olduğu belirterek, şöyle dedi: “Araştırmamıza göre Cumhur ittifakına oy veren kadınların yüzde 68’i İstanbul Sözleşmesi’nden yana. Bu sözleşme bize gösteriyor ki bu toplumun vicdanı, hükümetin kara propagandasından çok daha büyük. İşte bu toplumun vicdanına inanıyor ve güveniyoruz. İstanbul Sözleşmesi bir kağıt parçası değil bu umutsuzluk içinde biz kadınların güvencesi. Son 2 günde en az 6 kadının öldürüldüğü bir ortamda İstanbul Sözleşmesi’ni anlatmak durumundayız. Tek adam bir gece yarısını operasyonuyla yine sözünden döndü. Asla pes etmeyeceğiz. Kıyafeti, siyasi görüşü farklı olsa da çözümde ortaklaşan bütün kadınları İstanbul Sözleşmesi’nden buluşturacağız. İstanbul Sözleşmesi İstanbul Birleşmesi olacak.”

Canan Kaftancıoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan’ın sözleşme kararına ilişkin soruya “İstanbul sözleşmesi sözleşmeydi; adı üstünde sözleşme… Tek adam yine sözünden döndü. Sözünün arkasında duramadı. Tek adamlara karşı örgütlü çok kadın diyerek haklarımızı almakla kalmayıp tek adamı çok kadınlar olarak, çok daha kısa sürede göndereceğiz” yanıtını verdi.

chp-istanbul-sozlesmesi-dayanisma-agi-ni-kurdu-tek-adamlara-karsi-cok-kadinla-mucadele-856754-1.
chp-istanbul-sozlesmesi-dayanisma-agi-ni-kurdu-tek-adamlara-karsi-cok-kadinla-mucadele-856755-1.