CHP İzmir İl Başkanlığı, yaklaşık bir buçuk aydır sürdürdüğü Esnaf Buluşmalarının ardından, “Esnaf Buluşmaları Sonuç Raporu” hazırladı.

CHP İzmir'den esnaf raporu: Sorunlar kangrene dönüştü

BİRGÜN EGE

CHP İzmir İl Başkanlığı, yaklaşık bir buçuk aydır sürdürdüğü Esnaf Buluşmalarını, “Esnaf Buluşmaları Sonuç Raporu” başlığıyla hazırlanan bir raporla, CHP Genel Merkezine gönderdi. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve İl Başkan Yardımcısı İrfan Yelis’in imzasıyla Genel Merkeze sunulan raporda, İzmir’de yapılan esnaf toplantılarında esnafın dile getirdiği sorunlar, acil çözüm beklenen konular, merkezi ve yerel yönetimlerin yaptıkları yardımlar ve sunulan çözüm önerileri yer alıyor.

Hazırlanan raporun sadece İzmir’de değil tüm ülkede esnafın yaşadığı sorunları ortaya koyan bir rapor olduğunu dile getiren CHP il başkanı Deniz Yücel, “Esnaf zor durumda ve bunun sebebi sadece yaşanan salgın değil, AKP iktidarının beceriksiz uygulamaları ve esnafın derdine çare olmayan göstermelik yardımlardır” dedi.

ESNAFIN SORUNLARI AKP SAYESİNDE KANGRENE DÖNÜŞTÜ

Yücel, şunları söyledi:

“Ülkemizde toplumsal hayat ve ekonomi iktidarın aldığı yanlış ve günü kurtaran tedbirler nedeniyle adeta durmuştur. Genel merkezimize sunduğumuz raporda da belirttiğimiz gibi, duran ekonomi, geleceğe ilişkin kaygıları arttırmış, vatandaşımızı belirsizliklerin ve risklerin ortak olduğu, psikolojik buhrana ve çıkmaza sürüklemiştir. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve partimizin yetkililerinin tüm uyarılarına rağmen, bu öngörülemeyen ya da görmezden gelinen süreç; üreten, satın alan, satan, istihdam yaratan ve bu şekilde ekonominin tüm boyutlarında kılcal damarlara kadar nüfuz eden esnaf ve sanatkârlarımızı tabiri caizse vurguna uğratmıştır. Özellikle küçük ölçekli esnaf ve sanatkâr işletmeleri, bu süreçte ekonomik anlamda ciddi zararlar görmüş ve birçoğu işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştır. Bu süreçte iktidar, ekonomik tedbirler adı altında esnafımızı, düşük oranlı, uzun vadeli ve ertelenmiş krediler ile borçlandırmıştır. Krediler; esnafımızı rahatlatmadığı gibi, bugün gelinen noktada kısıtlamalar dâhilinde iş yerleri bir açık bir kapalı olan küçük esnafımızın ekonomisi, aynı ülke ekonomisi gibi kangrene dönmüştür. Esnafın derdine çare olmaktan çok uzak olan AKP iktidarı, bırakın çare olmayı, Türkiye’nin her ilinde yaptığı lebalep kongreleriyle adeta salgının daha da yayılmasına davetiye çıkarmış ve bu vurdumduymaz, milleti hiçe sayan tavrının bedelini de yeni yasaklar ve ramazan ayında paket servise geri dönüş gibi kararlarla yine esnafımıza ödetmiştir. İktidarın ekonomiyi alt üst eden, esnafı adeta cezalandıran uygulamaları karşısında, esnafımız CHP’li belediyelerin verdiği kira, gıda ve maddi destekler sayesinde ancak ayakta durabilmektedir. Bizler belediyelerimizin imkânları doğrultusunda bu yardımların nasıl arttırılabileceğinin de arayışı içindeyiz.”

ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN BAŞLIKLAR SIRALANDI

Yücel, esnaf toplantılarında kendilerine en çok dert yanılan konuların başında kapalı işletmeler nedeni ile gelir kaybı, kredilerin ve faizlerinin ödenmesinde ortaya çıkan sorunlar, stopaj-kira-vergi ödemeleri, Bağ – Kur ve SGK primlerinin yüksek olması, zincir mağazaların sokak aralarına kadar girmiş olması ve her türlü ürünü satması gibi sorunların iletildiğini ve hazırlanan raporda tüm bu konuların yer aldığını da belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı yaklaşık bir buçuk aydır sürdürdüğü çalışmayla, Bornova, Konak, Çiğli, Karşıyaka, Buca, Karabağlar, Urla, Kemalpaşa, Bayraklı, Bergama ve Aliağa ilçelerinde, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetimleri, Esnaf Odaları, Esnaf Kefalet Kooperatifleri, Meslek Odaları esnaflar ile bir araya gelmişti.