CHP İzmir’in 37.Olağan İl Kongresi başladı.Kongrede yeni il başkanının yanı sıra 56 kişilik kurultay delegesi, 30’ar asil ve yedek il yönetimi ile 9 kişilik disiplin kurulunu da belirlenecek

CHP İzmir İl Kongresi başladı: İzmir başkanını seçiyor

AYCAN KARADAĞ/BERKAY SAĞOL

CHP’de olağan kongre süreci devam ediyor. 37’nci Olağan Kongre bugün, CHP’nin kalesi İzmir’de Kültürpark’taki Celal Atik Spor Salonu’nda başladı.

Kongrede, 30 ilçede seçilen 600 delege dışında doğal delege olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Milletvekilleri, İl yönetimi ve il disiplin kurulu üyeleri kongrede oy kullanacak.

Kongrede mevcut İl Başkanı Deniz Yücel yeniden aday. Kongreden önce aday olduklarını açıklayan İl Başkan Yardımcısı Cüneyt Oğuz ile İzmir Eski Milletvekili Adayı Ezgi Deniz Urunga’nın ise adaylık için yeter sayı olan 65 imzayı bulup bulamayacakları merak konusu.

İl Başkanlığına talip olan iki isim salonda bu sayıya ulaşamazsa kongre tek adaylı olacak. Delegeler il başkanı dışında, 56 kişilik kurultay delegesi, 30’ar asil ve yedek il yönetimi ile 9 kişilik disiplin kurulunu da seçecek. Divan Başkanlığını Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın yaptığı kongrede ilk olarak 2 yıllık dönemle ilgili çalışma ve hesap raporu okundu.

Kongreye; CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, CHP Aydın Milletvekilli Bülent Tezcan, CHP İzmir milletvekilleri, CHP eski İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye başkanları, HDP, Saadet Partisi ve İyi Parti temsilcileri, STK ve oda temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı.

ÇARŞAF LİSTE OLACAK

Kongrede blok/çarşaf liste oylaması yapıldı. Oylamada çarşaf liste yapılması delegelerin oyları ile kabul edildi. Böylelikle seçim Pazar gününe sarkması bekleniyor.

chp-izmir-il-kongresi-basladi-izmir-baskanini-seciyor-685576-1.

'URLA’DA HER YER KAMULAŞTIRILIRKEN, ENSAR’IN BİNASI KAMULAŞTIRILMADI'

İlk olarak konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, ülkeyi yönetenlerde liyakat kalmadığını belirterek, “Deprem vergileri ile duble yol yapan bir hükümet var. Japonya’da daha büyük depremler oluyor ama orada ne can kaybı ne de mal kaybı oluyor. Doğal afetlerin önüne geçmek istiyorsak önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bilimi esas almalıyız. AKP’de liyakatsizlik aldı başını gidiyor.

Kızılay’a tam 8 milyon bağış yapıldı. 75 bin dolar Kızılay’da kalıyor diğer ise Ensar Vakfı’nın kurduğu bir yurda veriliyor. Kızılay, vergiden muaf. Vergi kaçırmak için yapılan bir çalışma. Ekonomide kazan kazan uygulanıyor. Kaybeden devlet, halk, hepimiz. Demokratik bir ülkede bu olay hükümeti düşürür. Bunları ar damarı çatlamış. Ensar vakfı, zamanında çocukların tecavüze uğradığı vakıf. Urla’da her yer kamulaştırılırken, Ensar’ın binası kamulaştırılmadı.

Sıradan vatandaşlarımızın arazileri kamulaştırıldı AKP’ye yakın, şanslıların arazilerine dokunulmadı. Acele kamulaştırma nedir? Yurt savunması halinde, Cumhurbaşkanlığınca para alınma için uygulanan istisnai bir örnek. Bu olay halkın çıkarlarına uygun değil. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkın yararına mı hareket ediyor yoksa belli grupların yararına mı göre hareket ediyor? Kamu yararı nerede? Peşini bırakmayacağız. Sermaye gruplarına yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

'İZMİR’İ TUNÇ SOYER İLE YÜZDE 58 OY İLE KAZANDIK'

Türkiye’de ekonomik çöküş olduğunu dile getiren Yücel, “7 milyon işsiz var. İcra dosyaları aldı başını gidiyor. 18 sene önce iktidara geldiklerinde, komşularıyla 0 sorun olan bir Türkiye varken şimdi sorunu olmadığımız bir ülke yok. Bugün Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi, Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Bu gidişe dur demek bizim görevimiz. CHP örgütlerinin görevi. CHP kurulduğu günden beri tarihi ile özleşmiş bir durumu var. Atatürk ve arkadaşları, tam bağımsız bir ülke kurmak için mücadele etti ise, biz de bunun için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

'CHP, TÜRKİYE’Yİ YÖNETMEYE HAZIRDIR'

Son olarak Yücel şunları ifade etti:

“31 Mart seçimleri bu misyonumuzu daha da arttırdı. Martın sonu bahar dedik ve bahar oldu. Birçok belediye kazandık. İzmir’i Tunç Soyer ile yüzde 58 oy ile kazandık. 22 belediye varken 24’e çıkardık. 25 sene sonra İstanbul ve Ankara’yı kazandık. Türkiye nüfusunun yüzde 50’sini nerede CHP’li belediyeler yönetiyor. Tüm örgütümüz bu başarının mimarı. İttifak ortaklarımızın başarısı var. Bu başarının bir de mimarı var. Göreve geldiği günden beri CHP örgütlerinin, toplumun tüm kesimleri ile birleştiren, adalet diyen, millet ittifakını kurulmasında öncülük eden 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerin mimarı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nu kutluyorum ve İzmir il örgütü olarak kutluyorum. Bugün iktidarı götürecek kadroları seçmek için buradayız. İlçe kongrelerimizi tamamladık. CHP, Türkiye’yi yönetmeye hazırdır. CHP, bugün iktidara çok yakındır.”

chp-izmir-il-kongresi-basladi-izmir-baskanini-seciyor-685577-1.

'KAVGA EDECEĞİZ DİYE BEKLEYEN YANDAŞ MEDYA, ÇOK BEKLERİSİNİZ'

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, çarşaf liste yapılmasına vurgu yaparak, “İlk kez bir konuda hem fikiriz. 2 seçim sonucundan bundan sonraki ilk seçimden sonra iktidar olacağımıza eminiz. Çarşaf liste birleştirir blok liste ayrıştırır. Blok liste en fazla kime zarar olur biliyor musunuz? İl Başkanı ve Genel Merkeze olur. 540 il delegesi arkadaşımız kendini o listelerde göremeyecek. Görmek istiyorlar. Onlar çıkmak istiyorlar. Kim emek verdi görelim. Bunu kavga edeceğiz diye bekleyen yandaş medya, çok beklerisiniz. Kavga etmeyeceğiz. İzmir’e yakışan kongre çarşaf liste yapılmalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekilli Tuncay Özkan ise, “CHP’de ne olmaz. CHP’de demokrasi dışında hiçbir şey olmaz. FETÖ olmaz, PKK olmaz. CHP’ye saldıranlara sesleniyorum; FETÖ’nün siyasi ayağı saraydır. Biz güzele katkı sunmaya devam edeceğiz. Biz kazanacağız. Bilim için akıl için kazanacağız. İktidara yürüyoruz. İzmir’imizi yürekten kutluyorum” diye konuştu.

'DEMOKRASİ ŞÖLENİNE DÖNECEK BİR KONGRE OLACAK'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Mazbatayı alalı 10 ay oldu. Bu 10 ay içerisinde İzmir’in tarihin en büyük yatırımı başlatan Buca Metrosu’na adım attık. Bu sadece metro projesi değil. Buca’yı dönüştüren bir adım olacak. En çok metro ağına sahip kent olma yolunda ilerliyoruz. Körfez temizliği, Kemaraltı projesi, üreticiye sahip çıkmak gibi birçok projemiz olacak. İki ay sonra bir yıl boyunca neler yaptığımızı sizlerle paylaşacağız. Hepinizin gurur duyacağınız bir yıllık karnemiz olacak. 31 Mart öncesinde yüzde 58 rekor oy ile kazanmamıza emek veren tüm örgütüme teşekkür ederim. Size 2 aylık bir zamandan sonra karnemizi ortaya koyacak çalışmalarımıza anlatacağız. Demokrasi şölenine dönecek bir kongre olacak” ifadelerine yer verdi.

'BU DÜZENE KARŞI DAYANIŞMA HATTINI BÜYÜTMEK ZORUNDAYIZ'

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise, tek adam düzeninin halkı korumasız bıraktığını ve ölüme terk ettiğini ifade ederek, “Cumhuriyet devrimlerinin neferi olduğumuzu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerektiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Biz Türkiye’nin çok ihtiyacı olduğu bir geleneği temsil ediyoruz. Yeniden Cumhuriyet’i kurma iradesini taşıyanlar olarak büyük sorumluluk taşıyoruz. Bütün dünyada yaşanan ağır bir düzen kriziyle karşı karşıyayız. Bu düzene karşı dayanışma hattını büyütmek zorundayız. Çok ihtiyacımız olan bu dayanışmayı Türkiye’nin hayır iradesinde, Avrupa’da esen sol rüzgârda görüyoruz. Biz bu dayanışmayı omuz omuza büyütmeye devam edeceğiz çünkü buna her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

Tek adam düzeni bizi korumasız bıraktı ve bu korumasızlık halkı ölüme terk ediyor. Kader olduğu için değil, saray rejimi bu ülkedeki sosyal devleti yıktığı için bu durumdayız. Görev CHP’ye düşüyor. Biz düzeni değiştirmeliyiz, düzeni değiştireceğiz demeliyiz. Saray rejimi doğaya karşı savaşa devam ediyor. Yıllardır mega projelerle kenti talan ettikleri yetmemiş gibi, Kanal İstanbul projesiyle ve bilime karşı yaptıkları havalimanıyla doğayı katlediyor. Bu rantçı düzeni değiştirip yerine emekçi düzeni kuracağız. Emek emek kurduğumuz bütün Cumhuriyet kurumlarını, saray rejimi bilerek ve isteyerek yıkıyor. Vergilerimiz nerede diye soranlara ‘Sen şimdi sus, otur’ diyor. Saray rejimi kendi yandaşını zenginleştirmek uğruna dünyanın geri kalanını görmezden geliyor. Yüzde 1’i zenginleştirip, geri kalan yüzde 99’a bütün yükü yüklüyor” şeklinde konuştu.