CHP, büyükşehirlerin de aralarında olduğu 200’ü aşkın belediye başkan adayını bugün açıklıyor. İYİ Parti ile ittifak görüşmelerinde masada olanlar dahil üç büyük ilin adayları da Aralık sonunu bekleyecek

CHP kritik illeri   en sona bıraktı

UĞUR KOÇ

CHP, bugün yapılacak Parti Meclisi toplantısında yerel seçimlerde aday göstereceği isimleri belirlemeye devam edecek ve bazı isimleri açıklayacak. Şimdiye kadar içlerinde biri büyükşehir, 10’u il olmak üzere toplam 265 belediye başkan adayını açıklayan partinin en az 200 belediye başkan adayını daha duyurması bekleniyor. Ancak açıklanacak adaylar arasında Türkiye’nin üç büyük kenti ve İYİ Parti ile görüşmelere konu olan iller yer almayacak.

CHP’de bugün, yerel seçimler için kritik olan bir PM toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantı sonucunda parti, bir kısım belediye başkan adayının daha belirleyerek kamuoyuna ilan edecek. Genel Merkez yöneticileri daha önce 300 civarında ismin açıklanabileceği söylense de rakamın 200’ün biraz üzerinde olması bekleniyor.

ÜÇ BÜYÜK KENT YOK
Parti kulislerine göre kamuoyuna duyurulacak isimler arasında CHP’nin yönetimde olduğu Hatay, Eskişehir ve Aydın büyükşehir belediyeleri yer alacak. Bu belediyelerde CHP, mevcut başkanlarla yoluna devam edecek.

Duyurulacak isimler arasında İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediyeleri ile bu illerin ilçe belediyelerinin başkan adaylarının olması beklenmiyor.

Özellikle İstanbul ve İzmir adaylarını İYİ Parti ile yapılan görüşmelere dâhil etmediği belirtilen CHP, Ankara konusunda Akşener yönetimiyle görüşmeyi sürdürüyor. CHP yönetiminin ‘adaylarımız parti rozeti takacak’ açıklamasında sosyal medyadan paylaştığı Türk bayraklı rozetle yanıt veren Mansur Yavaş’ın ismi hala görüşmelerin gündeminde. İki parti, Yavaş’ın adaylığı konusunda ortak nokta bulmaya çalışıyor.

İzmir adayında Aziz Kocaoğlu faktörü ve parti içi dengeler nedeniyle henüz netlik sağlayamayan partide, İstanbul adayı olarak ise Beylikdüzü’nün mevcut Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ismi öne çıkıyor.

Öte yandan CHP’nin bir önceki seçimde AKP’ye kaptırdığı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin adayı da bugün açıklamayacak. Parti, geri kalan tüm bu belediyeler için çalışmalarına devam edecek. İstanbul’un ilçe belediye başkan adalarının da 1 aylık takvime yayılarak, peyderpey açıklanması bekleniyor.

İYİ PARTİ GÖRÜŞMELERİ
İYİ Parti ile görüşmelerin diğer önemli başlıklarını da Mersin ve Adana oluşturuyor. Mersin’in mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın resmen İYİ Parti’ye geçmesi ve adaylığını açıklaması bu kentte ibrenin İYİ Parti’den yana olduğunu gösteriyor. Adana’da ise isim konusunda henüz netleşilmese de iki parti ittifak kurmaktan henüz vazgeçmiş değil.

İYİ Parti’nin önceki gün aday isimlerini açıkladığı Isparta, Niğde, Elazığ ve Afyon’da da CHP’nin aday çıkarmaması veya etkisiz adaylarla yarışa girmesi gündemde.