AKP’nin başörtüsü teklifi, CHP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) bir kez daha gündeme geldi. Bazı MYK üyeleri, teklife “hayır” denmesi gerektiğini savunurken, referandum riskine dikkat çekildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yorum yapmadı. CHP kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun Altılı Masa'ya “Teklif referanduma gitmemeli. Bunun için ortak hareket ederek ‘hayır’ diyelim” önerisini getireceği konuşuluyor.

CHP kulislerinde başörtüsü iddiası: Kılıçdaroğlu 6'lı Masa'ya hangi teklifle gidecek?
Fotoğraf: CHP fotoğraf servisi

AKP tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz ay TBMM’ye sunulan başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifi ile ilgili tartışmalar sürerken, CHP MYK bu konuyu bugün bir kez daha gündemine aldı. Gelecek Partisi ev sahipliğinde yarın düzenlenecek liderler zirvesi öncesinde CHP’nin bu konudaki tavrı henüz belirsizliğini korurken, MYK üyeleri toplantıda bu konudaki görüşlerini dile getirdi.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre, bazı MYK üyeleri, iktidarın bir seçim oyunu içerisine girdiğini belirterek, seçime birkaç ay kala mevcut iktidarla bir anayasada değişiklik yapılmaması gerektiği görüşünü savundu.

Aynı üyeler, Meclis’e sunulan teklifin anayasanın eşitlik ve laiklik ilkelerine aykırılıklar içerdiğini, aynı zamanda ucu açık bir düzenleme olduğunu belirterek, kamuda burka ve çarşafın önünün dahi açabileceği uyarılarında bulundu.

“İKTİDAR BOŞ OYLARLA REFERANDUMUN YOLUNU AÇABİLİR”

Diğer yandan bazı MYK üyeleri de iktidarın, teklifi Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ile eş zamanlı yürüterek referanduma götürmek isteyeceğini belirtti. Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, Meclis’te 400’ün üzerinde oyla kabul edilmesi halinde dahi Cumhurbaşkanı’nın teklifi referanduma götürmek isteyeceğini belirtti.

Aynı zamanda, “İYİ Parti ile birlikte ‘evet’ desek dahi, AKP boş oylarla toplam oyun 360 ile 400 arasında kalmasını ve referanduma götürülmesini de sağlayabilir. Bu durumda bizi de suçlayabilirler ve teklif yine referanduma gidebilir” değerlendirmeleri de yapıldı. Kılıçdaroğlu ise, MYK üyelerini dinlerken, bu değerlendirmelerle ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

KILIÇDAROĞLU MASAYA CEBİNDE 'HAYIR' İLE GİDECEK

Toplantının ardından CHP kulislerinde yapılan değerlendirmelerde ise, başörtüsü kararının altılı masada liderler arasında verileceği yorumları yapıldı. Buna karşın Kılıçdaroğlu’nun liderlere “Teklif referanduma gitmemeli. Topluma da mevcut iktidarla anayasa yapılamayacağını anlatmalıyız. Ortak hareket edelim, ‘hayır’ diyerek teklifin referanduma gitmesinin önüne geçelim” önerisinde bulunacağı belirtildi. Üst düzey bir yetkili de, “İktidar, teklifi referanduma götürerek bu durumu muhalefete karşı koz olarak kullanmak isteyecektir. Muhalefet olarak bu tuzağa düşmemeliyiz” ifadelerini kullandı.