CHP'nin 25-26 Temmuz'da toplanacak Olağan Kurultayı için son haftaya giriliyor. PM üyelerinin en az yarısının liste dışı kalması beklenen kurultay öncesinde Kılıçdaroğlu'nun il ve ilçe başkanları ile belediye başkanları ve meclis üyelerinden "Hiçbir göreve aday olmayın" talebinde bulunduğu öğrenildi. Mustafa Denizli'nin kızı Lal Denizli ve siyaset bilimci Burak Cop'un ise PM'ye "dışarıdan" seçilecek isimler olması bekleniyor

CHP Kurultayı'na doğru: "Seçilmişler aday olmasın"

Hüseyin Şimşek

Mart ayında yapılması kararlaştırılan ancak koronavirüs salgını dolayısıyla 25-26 Temmuz tarihlerine ertelenen CHP 37'nci Olağan Kurultayı öncesinde parti merkez organlarında büyük değişiklik yapılması bekleniyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "iktidar kurultayı" olarak tanımladığı kurultayda çıkartacağı anahtar listede PM üyelerinin bir çoğunun isminin yer almayacağı öne sürüldü.

Salgın hastalık tedbirleri kapsamında sadece bin 300'e yakın delegenin katılımıyla Bilkent Odeon'da seyircisiz olarak düzenlenecek CHP kurultayı öncesinde 60 kişilik PM, 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve 8 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) için adaylar ortaya çıkmaya başladı. Yüzde 33 kadın ve yüzde 10 gençlik kotasının uygulanacağı kurultay öncesinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun milletvekilleri dışındaki seçilmişlere "aday olmayın" dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, belediye başkanları, il ve ilçe başkanları ile belediye meclis üyelerinden kurultayda hiçbir göreve aday olmamalarını istedi.

CHP yönetimi, liste konusunda da kararını verdi. Buna göre, bazı partililerin talep ettiği "blok liste" yerine geçmişte olduğu gibi "çarşaf liste"ile seçimlere girilecek.

BİRÇOK MİLLETVEKİLİ PM'DE

Parti kulislerinde, yeni dönemde PM'ye girmesi olası isimler de konuşulmaya başlandı. Buna göre, deneyimli teknik direktör Mustafa Denizli'nin siyaset bilimci kızı Lal Denizli'nin Kılıçdaroğlu'nun "anahtar listesinden" PM'ye girebileceği kaydedildi. Ayrıca eski CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, eski Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey ile milletvekilleri Murat Emir, Murat Bakan, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Özgür Karabat, İbrahim Kaboğlu ve Zeynel Emre'nin ilk kez PM'ye girebileceği konuşuluyor. Siyaset bilimci Burak Cop'un da BYKP'ye seçilebileceği ifade edildi.

Mevcut PM üyeleri arasında yer alan ve son iki kurultayda en çok oy alan isimler arasında yer alan Selin Sayek Böke'nin de Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer alabileceği ifade edildi. Mevcut PM üyelerinden Ali Öztunç, Gamze Taşcıer, Gülizar Emecan, Haluk Koç, Yüksel Taşkın, Erdoğan Toprak ve Gökan Zeybek'in de yeniden Kılıçdaroğlu tarafından anahtar listeye dahil edilmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde ayrıca eski Antep Milletvekili Akif Ekici, İzmir Milletvekili Mahir Polat, YDK üyesi Turan Aydoğan ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu gibi isimlerin de yer alacağı konuşuluyor.

MYK DE SİL BAŞTAN

Kılıçdaroğlu, hazırlayacağı anahtar listede MYK üyelerinin tamamına yakınının ismine yer verecek ancak CHP liderinin PM'ye seçilen MYK üyelerinin önemli bir kısmına yeni dönemde Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirmeyeceği de ifade edildi.