CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, piyasada hayati önem taşıyan kanser, tansiyon, kan, hormon, göz tedavisinde kullanılan çok sayıda ilacın bulunamaması ile ilgili açıklama yaptı. Adıgüzel, SGK’nin hayati bazı ilaçları geri ödeme kapsamına almamasını eleştirdi. Adıgüzel, “Sağlık Bakanlığı’nın, hükümetin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme politikası, sabit döviz kuru uygulamaları ve pek çok ilacın geri ödeme kapsamında olmaması nedeniyle hastalarımız büyük sıkıntı yaşıyor” dedi.

CHP'li Adıgüzel'den 'ilaç krizi' tepkisi: Hastalarımız büyük sıkıntı yaşıyor

İlaç krizine ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Ordu Mustafa Milletvekili, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaçlarda geri ödeme politikasını eleştirerek, bazı ilaçların geri ödemesi olmaması nedeniyle yurttaşların zorlandığına dikkat çekti.

Adıgüzel, çocuk ateş düşürücü ve ağrı kesici şurupları için hastaların 40 TL fark ücreti ödemek zorunda kaldığını ifade etti. Çocuk astımında kullanılan bir hava ilacının bulunamadığı kaydeden Adıgüzel, "Çok hayati bir ilaç. Kalp ritim bozukluklarında ve kalp ameliyatlarında kullanılan Amiodoran isimli ilaca ulaşılamıyor, 6 ay daha bulunamayacağı söyleniyor” dedi.

“HASTANEYE YATIŞ MASRAFI 10 BİN TL”

Yurttaşın antibiyotikli göz ve kulak damlalarına, depresyon ve nöroloji ilaçlarına ulaşamadığını kaydeden Adıgüzel, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme kapsamına almadığı ilaçlar var. Mesela Oneptus, kalp yetmezliğinde kullanılan bir ilaç. Hastaların hastaneye yatış oranını büyük oranda düşürüyor. Haftada bir hastaneye gelen hastalar, bu ilaçla aylarca hastaneye gelmeden evde tedavi olabiliyor. Bir hastanın hastaneye yatması 9-10 bin TL'ye mal oluyor. İlaç ise 400-500 TL. İnsan sağlığı ve insan hakları açısından da devlet giderleri açısından da ekonomik. Artık bu tür ilaçları ödeme kapsamına alın” diye konuştu.

“İNSANLARIN MAĞDUR EDİLMEMESİ LAZIM”

Sağlık Bakanlığı’nın İvermektin isimli ilaca 3 yıldır ruhsat vermediğini belirten Adıgüzel, “Avrupa'dan 80 euroya gelen bir ilaç, ancak hem ruhsat verilmediğinden hem de ödeme kapsamında olmadığından Hindistan'dan 25 TL'ye getirilip eczanelerde 900 TL'ye yasadışı olarak satılıyor. Dirençli uyuzda çok önemli, bu nedenle ödeme kapsamına alınması ve insanların bu şekilde mağdur edilmemesi, yasadışı yollara mecbur bırakılmaması lazım. Bu ve bunun gibi birçok hayati ilaç var. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın, hükümetin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme politikası, sabit döviz kuru uygulamaları ve pek çok ilacın geri ödeme kapsamında olmaması nedeniyle hastalarımız büyük sıkıntı yaşıyor. Bunun bir an önce düzeltilmesi için bir kere daha hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verdi.

(ANKA)