CHP'li Onursal Adıgüzel, "sansür yasası" olarak adlandırılan kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Teklifin en kritik maddesinin 29. madde olduğunu belirten Adıgüzel, "Bu madde Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu ile yeni bir suç tanımı daha devreye sokuluyor. Halihazırda baskı amaçlı kullanılan Cumhurbaşkanı'na Hakaret, Kin ve Düşmanlığa Sevk gibi muğlak kategorilere bir yenisi ekleniyor" dedi.

CHP'li Adıgüzel'den 'Sansür Yasası' paylaşımları: Teklifin en kritik maddesi şüphesiz 29. madde

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine gelmesi beklenen, “dezenformasyonla mücadele yasası” olarak bilinen ve kamuoyunda "sansür yasası" olarak adlandırılan kanun teklifine tepkiler sürüyor.

Basın meslek örgütlerinin karşı çıktığı ve "TBMM’yi acil göreve davet ediyor, Sansür Yasası’nın geri çekilmesini istiyoruz" çağrısında bulunduğu teklife ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel açıklamalarda bulundu.

"Cezai yaptırımlarla seçim öncesi muhalif seslere sopa göstermekten öteye gitmeyecek bir düzenleme ile karşı karşıyayız" diyen Adıgüzel, "Teklifin en kritik maddesi şüphesiz 29. madde. Bu madde Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu ile yeni bir suç tanımı daha devreye sokuluyor. Halihazırda baskı amaçlı kullanılan Cumhurbaşkanı'na Hakaret, Kin ve Düşmanlığa Sevk gibi muğlak kategorilere bir yenisi ekleniyor" bilgisini paylaştı.

Adıgüzel, "Teklifin hem siyaset hem de sivil toplumdan saklanarak alelacele ortaya atılınca herkesin aklına seçime yönelik kuşkular geliyor. Bütün baskıcı rejimler güçten düşerken türlü seçim oyunları ve düzenlemelerle elini güçlendirmeye çalışır. Fakat nafile!" dedi.

CHP'li Adıgüzel'in sosyal medya hesabı Twittar'dan yaptığı açıklama şöyle:

"1- İktidarın Dezenformasyon Yasası olarak adlandırdığı ama özü itibariyle Toplumsal Muhalefeti Bastırma Yasa Teklifi, genel kurula getiriliyor. Dezenformasyonla mücadele şöyle dursun bu teklif hem yapılışı hem de gerekçelendirme biçimiyle bizatihi dezenformasyona dayanıyor.

2- Toplumsal ve demokratik süreçlerde büyük bir problem teşkil eden dezenformasyon ve yalan haberlerin yayılması ile mücadele etme iddiasıyla ortaya atılmış bu yasa teklifi; dezenformasyonun ne olduğunu, yalan haberin kime göre ve neye göre tanımlanacağını muğlak bırakıyor.

3- Hem teklifin içeriğinin hem de pratik olarak getirilen düzenlemelerin mücadele edilen olguyla ve amaçlanan sonuçlarla uzaktan yakından alakası yoktur. Cezai yaptırımlarla seçim öncesi muhalif seslere sopa göstermekten öteye gitmeyecek bir düzenleme ile karşı karşıyayız.

4- Teklifin en kritik maddesi şüphesiz 29. madde. Bu madde Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu ile yeni bir suç tanımı daha devreye sokuluyor. Halihazırda baskı amaçlı kullanılan Cumhurbaşkanı'na Hakaret, Kin ve Düşmanlığa Sevk gibi muğlak kategorilere bir yenisi ekleniyor.

5- Hangi haber halkı yanıltır, hangi içerik kamu barışını ya da güvenliğini tehdit eder? Buna kim karar verecek? Düzenlemede bunlar tamamen belirsiz bırakılmıştır.

6- Örneğin TÜİK, başta enflasyon olmak üzere açıkladığı sayılarla toplumu 2+2’nin 5 olduğuna ikna etmeye çalışıyor. AKP’nin getirdiği yasa 2+2’nin 4 olduğunu söyleyenleri suçlu konumuna düşürme tehdidi içeriyor.

7- Şu an ülkemizdeki en büyük güvenlik sorunu yurttaşların ekonomik güvenliğidir. TÜİK Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yaymakla kalmıyor bir de insanların gelir ve gider dengesizliğinde doğrudan tehdit içeriyor. Kamu barışına yönelik en büyük tehdit artan gelir adaletsizliğidir.

8- Muhalefet olarak düzenlemenin gündeme geldiği ilk andan itibaren her mecrada teklife karşı mücadelemizi sürdürüyoruz ve bu haliyle yaklaşan seçim öncesi Dijital Medyayı Havuz Medyasına Dönüştürme Teklifi olarak değerlendiriyoruz.

9- Teklif ilk olarak tali komisyon olan Dijital Mecralar Komisyonuna geldiğinde sabah 04:30'a kadar süren görüşmelerde saatlerce eleştirilerimizi yaptık, görmezden gelinen Sivil Toplum ve Meslek Örgütlerinin sesi olmaya çalıştık.

10- Muhalefet olarak her türlü toplumsal ve demokratik çekinceyi dile getirdik. Tarihe not düşülmesi bakımından görüşme tutanaklarını buraya bırakıyorum.

11- Gerek teklifin gerekçesinde gerekse görüşmeler boyunca bize AB, ABD, Fransa ve Almanya’da da benzer düzenlemeler olduğu masalını anlattılar. Bu durum başlı başına yanlış bir bilgidir ve alenen dezenformasyon içermektedir.

12- Hem AB ülkeleri hem de ABD'de bahsi geçen hiçbir düzenlemede cezai bir yaptırım öngörülmemektedir. Cezai yaptırım Kazakistan, Bangladeş, Ruanda gibi ülkelerin düzenlemelerinde mevcut. Yani anlatılan masal batı demokrasileri, gerçekler ise üçüncü dünya standartlarıdır.

13- Getirilen düzenleme ile amaçlanan, AKP iktidarının manipülasyon ve yalan haberlerine karşı ses çıkaran medya ve bireylere karşı sansür ve otosansür mekanizmalarını daha da güçlendirmektir. Basın kartı üzerinde yapılan değişiklikler de bu çabanın başka bir yüzüdür.

14- Yine WhatsApp, Telegram, Signal gibi şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların, BTK’nın istediği bilgileri istenilen periyotlarla paylaşması öneriliyor. BTK'ya geniş bir keyfiyet alanı tanımlanmaktadır.

15- Ayrıca bu düzenleme BTK'nın %95 bant daraltma yoluyla ülke iletişimini sekteye uğratmasına neden olabilir. Bu tarz düzenlemeler platformlardan çok kullanıcıları cezalandırır.

16- Teklifin hem siyaset hem de sivil toplumdan saklanarak alelacele ortaya atılınca herkesin aklına seçime yönelik kuşkular geliyor. Bütün baskıcı rejimler güçten düşerken türlü seçim oyunları ve düzenlemelerle elini güçlendirmeye çalışır. Fakat nafile!

17- Bu kanunu tasarlayanlar gençlerin yaratıcılığını hafife alıyor. Her türlü istibdat uygulamasına ve kurulmak istenen istihbarat devletine rağmen gençler bir şekilde sesini duyurdu ve duyuracak.

18- Hatırlayın, cumhurbaşkanına yönelik her türlü eleştiriye karşı gençleri hatta çocukları evlerinden aldınız. En ufak bir eleştiriyi görmemek için youtube yayınlarını yoruma kapattınız ama ne oldu: Gençler sizi dislike yağmuruna tuttu.

19- Muhalefeti sindirebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Biz her platformda 128 milyar doların hesabını sormaya devam edeceğiz. Vakıflar üzerinden yurtdışına kaçırılan paraların takipçisi olacağız. Hakikati her platformdan haykıracağız!"