CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Suriye’ye hibe etmek üzere un ihalesi açmasına tepki gösterdi. Adıgüzel, “Üreticinin alın teri ile bu hükümet millete caka satıyor. Milletin alın terini başka yerlere harcıyor.Kimin parasıyla, alın teriyle kime caka satıyorsunuz” dedi.

CHP'li Adıgüzel: Üreticinin alın teri ile bu hükümet millete caka satıyor

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, bugün yaptığı açıklamada, TMO’nun sivil halka destek olmak amacıyla Suriye'ye ekmeklik buğday unu hibe etmek için ihaleye çıkmasına tepki gösterdi.

Adıgüzel, "TMO, geçen yıl 27 liraya sattığı fındığı 44 liraya sattı. Kiloda 17 lira kâr yaptı, her yıl bunu yapıyor. Üreticiden aldığı fındık üzerinden kâr yapıyor. Biz de geçen yıl dedik ki ‘Yaptığınız bu kârı fındık aldığınız üreticiye pay edin’. Bize cevap verdiler; ‘Biz üretici birliği ya da kooperatif değiliz ki kâr dağıtalım. Halbuki bu 17 TL’nin 10 lirası masraflara, devlete kalsın, 7 lirasını üreticiye versek kilo başına, bin ton fındık yapanın 7 bin lira, 2 ton fındık yapanın 14 bin lira gelir desteği olacak. Bunu yapmadı" diye konuştu.

Adıgüzel şöyle devam etti:

"TMO'NUN BU PARAYA NEREYE GÖNDERDİĞİ ORTAYA ÇIKTI"

"Geçtiğimiz günlerde yapılan bir ilan, TMO’nun bu parayı nereye gönderdiğini, üreticinin sırtından kazandığı bu parayı nereye aktardığını ortaya koydu. Burada yapılan ilanda TMO, 20 bin ton unu Suriye’ye göndermek üzere ihaleye çıktı. Geçtiğimiz temmuz ayında da 26 bin ton unu yine aynı şekilde bölgeye göndermişti. Yani siz, -46 bin ton undan bahsediyorum- 300-400 bin ton buğday ithalatı yapın, ondan sonra da 50 bin ton unu Suriye’ye hibe edin. Bunun yaklaşık miktarı 550-600 milyon lira. Yani o parayı TMO, geçen yıl fındıkçıdan aldığı 80 bin ton fındıkta kilo başına üreticiye verse kilo başına 7 lira yapıyor.

"ÜRETİCİNİN ALIN TERİ İLE BU HÜKÜMET MİLLETE CAKA SATIYOR"

Üreticinin alın teri ile bu hükümet millete caka satıyor. Milletin alın terini başka yerlere harcıyor. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diye bir deyim var ancak, ‘Eve lazım olan camiye haramdır’ diye de bir deyim var. Sizin çocuklarınız okula giderken çantasına koyacak bir ekmek yok. Sen, önce kendi açını doyur. Dışarıdan gelen sığınmacılara, Suriyelilere bu kadar para harcadıktan sonra bir de Suriye’ye, bu şekilde Türkiye’de birçok ihtiyaç sahibi varken bu parayı heba ediyorsunuz. Kimin parasıyla, alın teriyle kime caka satıyorsunuz?”

(ANKA)